2012. április 7., szombat

Irány Győr

Akkor egy kis ömlengés az én első fimo gyurmából készült babámról. Több szempontról is büszke vagyok rá, egyrészt a fimo-sága miatt, másrészt meg azért, mert minden ízületében mozgatható babáról beszélünk. 
Nagyon régóta szeretnék ilyen hasonló mozgatható ízületes babát, de arany árában mérik. Eleinte ezt nem értettem, aztán elfogadtam, majd úgy döntöttem, hogy inkább megcsinálom magamnak, mert ennyit én sosem fogok kiadni babáért. Egy éve kb., hogy megvettem hozzá a porcelán gyurmát. Aztán most itt volt a kihívás, Győr, a babakiállítás, és a lehetőség,hogy megmutassam mit tudok. És elővettem a várakozástól már kissé durcás gyurmát, és belevágtam. Először a masszába, majd a gyúrásba. Persze nem volt ez ennyire spontán, ehhez még tervrajzot is készítettem, hiszen az arányokra mindenképpen szerettem volna ügyelni. 
A koncepció egy alvó baba volt, mert tavalyi próbálkozásaim rossz tapasztalata, a sütőben megégő szemek erre sarkalltak, és a Grimm évre való tekintettel ki más lehetett volna az első számú mesehős, aki megfelel ennek a kritériumnak, hogy alvó, mint Csipkerózsika. Hozzá a gyurmázáson túl elképzeltem természetesen sok hajat, baldachinos ágyat, valami csinos ruhát, és sok-sok rózsát, és pókhálót... na meg persze felfekvéseket, iszonyatos körmöket, 100 év ágyban fekvés azért már hagy nyomokat az emberen, de ezeket csak a hecc kedvéért. :)
De mindenekelőtt a baba készült, és meglepően könnyen ment. A gyurma, ami speciálisan babakészítéshez használatos, nagyon könnyen puhult, és könnyen tudtam formázni, a hibákat elkenni. Korábbi gyurmás tapasztalataim csupa rosszak voltak etekintetben, előfordult hogy vízhólyag keletkezett a kezeimen, mire megpuhítottam egy kis gombócot. Persze a puhaság könnyen válhat ellenséggé, hiszen amilyen könnyen megformáztam egy testrészt, éppen olyan könnyű volt eldeformálni is. Így aztán pl. a törzsrészt nem lehetett egy darab anyagból összehozni. Formáztam, sütöttem, megtoldottam a sült részt nyerssel, formáztam, sütöttem, és ez volt a hosszadalmasabb része a dolognak, hogy rohangáltam a sütő és a műhely között, és vártam a sülési időket.
A végeredmény azonban minden nehézségért kárpótolt, és elkészült az én Csipkerózsikám, aki kedvenc zöldemből kapott ruhát, és egy antikolt, saját két kezemmel ácsolt ágyat, baldachinnal, amit nem kicsit beszőttek a szorgalmas pókok, és amire felfutott némi rózsa is. Utóbbi is szöszölős részlet, a kis leveleket ugyanis egyenként vagdostam ki papírból, és ragasztgattam fel drótra, hogy össze tudjam tekergetni a munkám egyetlen készen vásárolt darabjaival, a pici papír rózsaszálakkal. Az ágy matraca styroporral van töltve, így ha Rózsit valaki felemeli, ott a nyoma az ágyban eltöltött "éveknek". Hogy mozgatható ízületei vannak, a végeredmény tekintetében nulla jelentőséggel bír, hiszen nem látszik. Valójában ez egy próbadarab a tökéletesebb BJD (ball jointed doll - gömbízületes baba) felé. Ő egy basic verzió, mozog, és nyeklik-nyaklik, de megállni nem tud, csak ül stabilan. Olyan, mint egy gyöngysor, félve is nyúlok hozzá, és nem mindig arra fordulnak a testrészei, amerre szeretném, tehát van csiszolnivalóm. Viszont mivel szerettem formázni, lesz egy szoborbabás vonal, amin elindulok, és gyúrogatok majd.

Csipkerózsika
Ezt a munkámat élőben, két textilbabám kíséretében Győrben tekinthetitek meg 
a Nemzetközi Babakiállításon április 14-26 között.


37 megjegyzés:

 1. Ez aztán nem kis munka lehetett. De megérte a fáradságot!
  Vörös haj, zöld ruha... félúton Csipkerózsika és Shrekné Fiona között? :o)

  VálaszTörlés
 2. sztem ez szobrászmunka, de most nincs itt a szobrászom, hogy megmutassam neki, ám ami késik, nem múlik. elképesztő...

  VálaszTörlés
 3. Hű, nagy-nagy gratuláció a nem kis teljesítményért! Bátorság és ügyesség is kell egy ilyen csodaszép baba elkészítéséhez. Nekem is itt porosodik a polcon egy csomag gyurma, jobb sorsra várva. Egyszer csak eljön annak is az ideje.
  Nagyon szívesen megnézném Csipkerózsikát és a többi babádat, élőben is.:-)

  VálaszTörlés
 4. Ó, Micikém, milyen fantasztikus ez a baba! És mennyi ötlet, meg munka van benne... Igazi álom-királylány! :-)))
  Biztos sikere lesz!

  (Az alsó képet nem nyitotta meg nagyban és azt is nagyon szeretném közelről megnézni, ha lehet, mert sajnos Győrbe most nem tudok elmenni... Köszi!)

  VálaszTörlés
 5. Gratulálok, csoda szép lett! És örülök,hogy megvalósult egy álmod! :)

  VálaszTörlés
 6. Nagyon szép lett! Ügyes vagy! Szép a ruhája is!
  Mekkora méretű lett a baba?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem mértem meg, de a tervrajzon 20 cm-es volt, és minden testrész egy picit hosszabb, így aztán szerintem végül 25 cm-es lett. Ha hazakerül, megmérem. :)

   Törlés
 7. Úristen, ez gyönyörű!!!!!!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 8. Szenzációs! Le a kalappal! Minden elismerésem a tiéd:)

  VálaszTörlés
 9. nagyon tetszik az alkotasod!!!

  VálaszTörlés
 10. Hú, Mici, ez nagyon komoly! Fantasztikusan szuper ez a baba! A porcelán gyurmával én is kacérkodom egy ideje, igaz nekem ékszer vonalon vannak terveim vele. Talán ezután már bátrabb leszek:-)

  VálaszTörlés
 11. Csodálatos babát készítettél!
  Megnézem élőben is ott leszek a megnyitón!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na úgy alakult, hogy én nem vagyok ott most Győrben, pedig a terv ez volt. Remélem tetszettek a babáim ott is. :) Örülnék, ha mesélnél róla.

   Törlés
 12. Gratulálok hozzá! Gyönyörű lett!

  VálaszTörlés
 13. Mici! Zseniális vagy! Ezt tudtuk eddig is, de most egy legújabb új zsenid mutatkozott meg. Csak szuperlatívuszokban...

  VálaszTörlés
 14. Nagyon szép lett! Tényleg kár, hogy a végeredményen nem látszódnak a mozgatható ízületei, pedig nagyon jó a megoldásuk.
  Azért elég sok cég gyárt BJD-ket, és vannak olcsóbbak is. :)

  VálaszTörlés
 15. NAgyon jó lett Mici! Remélem megkapod az első díjat mert magyar vonalon nincs bjd. Nekem is meg kéne már alkotnom a sajátomat, ha mert egy rakás adatot összehoztam hozzá. Belül üreges? Zsinórral raktad össze?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem hiszem, hogy bárkit is felkavar ott Győrben, hogy ez egy (basic)bjd, konkrétan az sem tűnt föl nekik, hogy fimo-ból van. :) Nem is tudom hova sorolják be, ha Anita nem szól, hogy tegyék a fimo-babák közé.

   Törlés
 16. Bámulatos vagy Mici! Fantasztikusan bánsz a textillel, már emiatt "irigykedem". Aztán most kiderül, hogy szobrász és asztalos is vagy egy személyben :O). Élőben sajnos nem fogom látni, de már így képen is gyönyörűséges. Biztos nagy sikere lesz!

  VálaszTörlés
 17. Imádom, teljesn le vagyok nyűgözve, gratulálok.

  VálaszTörlés
 18. Ez a szepseges Csipkerozsika tutti hogy elso helyezett lenne barmilyen versenyen.
  Fantasztikus tehetseg vagy.
  Gratulalok.
  Jo lenne elmenni erre a baba kiallitasra,imadom a babakat

  VálaszTörlés
 19. EZ IGEN! MESTERMUNKA!!! Méltó helyen!!! GRATULÁLOK!!! Nagyon szeretem a munkáidat! További sok sikert kívánok! :)

  VálaszTörlés
 20. Naná, hogy megnézzük! Addig is szép álmokat!

  VálaszTörlés
 21. Élvezettel olvastam az apró finomságaidat. Elkápráztat az alaposságod.Nagyon profi a baba!
  S gratulálok!

  VálaszTörlés
 22. Nagyon egyedi és különleges ez a baba klassz munka , szívesen olvasnék még róla. Én is nagyon szeretnék saját babát, ezért is kezdtem agyagozni, hogy majd egyszer csak saját babát önthetek(pl)...de még nem jutottam oda, pedig már egy kisebb kemencét is kinéztem :((
  Viszont ezt a gyurmát szívesen kipróbálnám, ha én is hozzá tudnék jutni. Tudsz ebben segíteni nekem, ha szépen megkérlek ?

  VálaszTörlés
 23. Szia Mici! Eszméletlenül jó lett a babád!!!! Remélem, a zsűri is nagyra értékelte a munkádat!!!

  Csincsilla

  VálaszTörlés
 24. Az nagyon jó lesz, időt fogok szakítani rá, hogy elmenjek megnézni!

  VálaszTörlés
 25. Nagyon jó lett, remélem eljutok a kiállításra, hogy élőben is megnézzem!

  VálaszTörlés
 26. Szia Mici!

  Eszméletlenül jó lett a babád! Nagyon benne vannak a formák, vonások a kezedben...

  Csincsilla

  VálaszTörlés
 27. Mici, nem kétséges, amihez hozzányúlsz, abból varázslat lesz. Nagyon tetszik a csücsöri szája (bár egy kicsit Szűcs Judithoz hasonlít így. :D), és elképesztő, hogy milyen szép szimmetrikus lett. Na, meg arcot elsőre így formázni..! Hű, le a kalappal. :D Az én szememnek egy picit ferdék az arányai (kicsit nagy fej, és kicsit rövid lábak, de felöltöztetve tökéletes! Jó, hogy írtál a készítés folyamatáról, a fórumon épp kérdezni akartam, milyen sok-sok időt töltöttél el ezzel? :)

  Drukkolok neked a kiállításhoz! Nagy ölelés.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aranyos vagy, hogy így lelkesedsz. Köszi. :) A fej valóban nagyobb lett, mint kellene, de a lába az teljesen arányos, csak a kecses tartás végett megpróbáltam egy kis dombocskára fektetni, ezért látszik rövidebbnek a lábszára. A ferdeség viszont teljesen stimmel az arcára. Elég gyatra a műhelyemben a fény, sosem látok semmit úgy megvilágítva, hogy jobb és bal oldal azonos legyen. Ezért jobbra ferdül az orr alatti rész, mert ráadásul az orr is árnyékot vetett amikor azt a részt formáztam.
   Gyurmázni a későbbiekben fönt fogok, teljes megvilágításban, pormentesen, és sokat. :)

   Törlés
 28. Köszönöm szépen mindenkinek a dicséretet, az elismerést, a hozzászólást! Puszi mindenkinek!

  VálaszTörlés
 29. Mici szó szerint meseszépre sikeredett! Minden tiszteletem a kitartásodért és türelmedért!

  VálaszTörlés
 30. Csodás és hihetetlenül ötletes! Gratulálok! És élőben is láthatom, mert megyünk ám a babakiállításra a lányaimmal! :)

  VálaszTörlés
 31. Hát nem kitaláltam, hogy Győrbe mész?? Sőt, meg is néztem élőben a manóidat, meg az alvó Csipkerózsikát... Csipkerózsika hatalmas munka, csodaszép kivitel, de azért a manók...nekem ők a kedvenceim..a manóid, meg a sünid, meg az angyalok...Gratulálok a díjakhoz. Fel is tettelek a blogomra, ha nem baj.

  VálaszTörlés
 32. Ilyen nekem is kell!Le a kalappal!Nagyon ügyes vagy!

  VálaszTörlés