2011. augusztus 20., szombat

Nagyon csalódott vagyok, és hangot is adok ennek, talán kicsit durván, de nem bánom, ez is én vagyok. Ma esti felfedezésem eredményeképp arra jöttem rá, hogy bezárom a tanácsadó, segítségnyújtó és jószándékú rekeszemet, és bocs, de soha többé tőlem senki nem fog megtudni semmilyen infót a honnan szerzed, hogyan csinálod, és hasonló tárgykörben felmerülő kérdésekkel kapcsolatosan. Persze én vagyok az állat, barom, hogy semmiféle rossz szándékot nem sejtek az emberek ártatlannak tűnő kérdései mögött, ráadásul még a drága időmet is pazarolom arra, hogy megválaszolom ezeket a leveleket, és nem csak elárulom a beszerzési forrásomat, hanem még meg is rendelem a kívánt terméket, intézem az egész ceremóniát, és  végigizgulom azt a 2-3 hetet, amíg várjuk a csomag célbaérkezését.
Na eljött a pillanat, hogy Mici erről végérvényesen leszokott!!! Én is megtaláltam, másnak is meg van rá a lehetősége, járja végig az utat, nyisson internetes biztonságos számlát, és vásároljon külföldről önállóan. Azt meg, hogy hogyan készül nálam bármi, senki ne is próbálja megkérdezni, mert letiltom minden listámról.
Nagyon zabos vagyok, és tudom, hogy jópáran vagytok, akik valóban jóhiszeműen rendeltetek a segítségemmel gombot, szemet, anyagot, így tehát akinek nem inge, ne vegye magára, de aki annak ellenére, hogy meg is ígérte, hogy nem lesz vetélytársam, hogy csak saját magának készít egy-két miciségszerű bármit, és tiszteletben tartja az én munkámat, mégis rendre másolja azt, vagy egyes manóim, babáim részleteit, az vegye magára a dolgot, és húzza össze magát nagyon kicsire egészen addig, amíg teljesen ki nem borulok, és nem kezdek csapkodni, háborogni, intézkedni.
Na ezt a képet látva nagyon közel kerültem a dologhoz:
Többen felhívtátok a figyelmemet a Meskán "alkotó" másolóimra. Eddig csak mosolyogtam rajtuk, bár az egyikük a fent említett tanácsot kérő, behízelgő típus, aki megesküdött rá, hogy tíz éven belül ő nem lesz vetélytársam, de mégis egyes vélemények szerint tudatosan készít olyan figurákat, ami az enyéimre emlékeztet.
De ez a kép itt más. Egyfelől, azt hiszem tudom kinek a munkái ezek a babák. És először azt hittem, hogy csak paranoiás vagyok, de nem, ezek között ott van szinte az összes általam megálmodott miciség. Nászpár, karácsonyi manó, effekt fonalas hajak, átkötős ruha, kunkori orrú cipőcskék. Ne gyertek azzal, hogy gyenge másolat, mert ez nem vigasztal. Ha egy figurát látok valakinél, amin apró részletek emlékeztetnek az én kis ötleteimre, akkor az fáj kicsit, de kibírom. De ekkora tételben látni azt, amiért én dolgoztam két és fél évig, ami az én életem, az már erősen fáj. Ráadásul ez a hölgy is -ha valóban ő az, akire gondolok- a segítségemet, és a tanácsomat kérte, sőt mutatott is két babát egyszer, ami aggodalomra adott okot a hasonlóság miatt, de azt mondta, hogy csak saját szórakoztatására, és házi használatra készültek. Ha mégis ő állt ki ezzel a társulattal, akkor egy világ omlott össze most bennem.
Nem gondoltam, hogy valaha születik ilyen poszt, hiszen minden másolós balhénál azt hangoztattam eddig, hogy tovább kell lépni, és új ötletekkel előállni. És most nem is azzal van a gond, hogy kifogytam volna az ötletekből, de egyszerűen oly mértékben kiábrándultam az emberekből, hogy az eddigi kezdődő bezárkózásom, elszigetelődésem most nyilván erősödni fog, és egy bizalmatlan Micivel nehéz bánni. A bizalmatlan Mici nem csak gyanakvó, és körültekintő, de bunkó is.
Azt hiszem végérvényesen itt a vége az idilli mesevilágnak.
Gondolkodom a folytatáson, gondolkodom a szankciókon. Örülnék, ha ennek a csapatnak az "alkotója" megkeresne, és megbeszélnénk a hogyan továbbot.

50 megjegyzés:

 1. Mici, igazán sajnálom hogy Te is beálltál a sorba, úgy néz ki mostanában ilyen kiborulós napok vannak többünknél.
  Tegnapelőtt én is leírtam az ilyen jellegű bajaimat, és képzeld, többen felvilágosítottak, hogy arra, hogy másolnak, büszkének kéne lennem. De nem, én sem vagyok büszke, hanem kiborít, és már elmondtam de elmondom újra, hogy csakis olyanok mondhatják ezt, akik másolnak, akiknek a másolása magyarázatra szorul és így próbálják az ember hiúságát legyezgetni.
  Undorító és aljas dolog valakinek az üzletét az ő maga hátán felkapaszkodva aláásni.
  Azt is elmondtam, hgy a mai kézimunkás társadalom nem érdemli meg a segítséget, és le lettem ezért is tolva. Azt is megtudtam, hogy mit gondolnak mások segítségnek: gyakorlatilag ezt, amit írsz: hogy tálcán kapják a megoldásokat, majd azt is elfelejtik megemlíteni, hogy volt egy hülye aki elindította őket ezen az úton.
  Jól gondolod, Mici. Ne másnak, Magadnak legyen jó amit csinálsz.
  És azért fel a fejjel, előbb-utóbb ez változni fog.

  VálaszTörlés
 2. En nem uzok ilyen szinte ipart de megmondom oszinten hogy felfordult a gyomrom nekem is.
  Hogy egeszen oszinte legyek en legszivesebben odamennek ehhez a SZEMET nohoz es megpofoznam es darabokra tepnem az osszes jatekat ..
  Te aki kitalaltad , megalmodtad ezeket a tunderi micisegeket a joszived aldozataul estel.
  Tokeletesen megertem ha elzarkozol ezek utan.
  Nekem eszembe sem jutna megkerdezni toled "konyhatitkokat" mert tiszteletben tartom azt hogy a Micisegek a tieid.
  Nagyon sajnalom hogy ez tortent veled.


  Ha olvasod most ezt te ronda tolvaj no hat szegyelld magad nagyon es surgosen allj le a szemetsegeddel .

  VálaszTörlés
 3. Szia itt a földön Mici!
  Amit itt írtál a blogodban, azt épp az előbb facebúkon, commenteltem ott helyben.
  No. Én ritkán járok az Indexre, de láttam amiket írtál és lepődtem.Nagyon lepődtem!Min? Azon, amit ott adtál ki magadból.
  Sokan vannak olyanok, akik a másolásból léteznek.Ki milyen szinten másol....
  Én is sokrengetegszer estem az arcomra és mára teljesen bezárkóztam.
  Totálisan be.Nyugiban vagyok, nem foglalkozom a "babás" világgal és annak velejáróival.:)Teszem amit tudok és a többi nem érdekel.
  Hirdetek és a mai napig tartok tanfolyamot, de csak olyan sk termékemből, ami már kifutott. Rákérdezek az "alkotni vágyókra" arctalanul, hogy mit akar vele kezdeni, mert van most is két olyan (tanulóm) akik a későbbiekben abból akarnak élni, amit tőlem tanulnak.Nekik kialakítom a stílusukat, ami nem fogja ütni az enyém....Persze ez ne egy egyalkalmas jelenlét, hanem több hónapos. A többi pedig? Hát Mici azokat nem tudod kivédeni.Ez egy ilyen világ.Profi szintre,úgy ahogy te készíted, úgysem fogja más csinálni,de....
  Az ördög nem alszik.

  Nyugi.Tudom mit érzel, de nyugi!;)

  VálaszTörlés
 4. Bocs, de félve merem megjegyezni, miközben én csak se ide, se oda nem húzó valaki vagyok, hogy Edison és Jedlik Ányos ugyanakkor találták meg az elektromosságot, csak Edison volt a gyorsabb, nagyobb lehetőség stb....nem lehet, hogy csak ez...?

  VálaszTörlés
 5. Jaj, Micikém!
  Megértelek, teljes mértékben, átérzem dühödet, csalódottságodat! Most nem is írok többet, mert látom, hogy most hiába, nagyon zaklatott vagy (jogosan!)!!!!
  Kívánom, hogy mihamarabb megnyugodj és visszanyerd életkedved, nehogy a családod vagy Miciségeid bánják! Nagy ölelést küldök!!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 6. Ez az egy, amit tehetsz, azonnal befejezed a tanácsadást, a rendelgetéseket meg pláne!
  A közös rendelgetéseket én már rég befejeztem, és leálltam a fűnek-fának fordítgatásokkal is (kötésminták). Nálam az tette be a kaput, amikor leszemétládáztak. Egy fizetős minta kellett volna a hölgynek, lefordítva. Azonnal. Nekem kellett volna megvenni, és lefordítani. Azonnal. Nem tettem, erre megkaptam, hogy mit képzelek én, és mekkora szemét vagyok. Hozzáteszem, a hölgy vadidegen volt.

  VálaszTörlés
 7. Nem szoktam masolos duhongesekre reagalni, mert joreszt tulzasnak tartom oket. De ez a kep kicsit megutott! Egy taska, ekszer eseteben eleg nehez eredetisegrol beszelni, de egy baba azert mas. Kivancsi leszek mire jutsz, ha jutsz esetleg es hogy lehet vedeni egy ilyen durva lopast.

  VálaszTörlés
 8. Felháborító, szomorú, elkeserítő-vannak még ideillő jelzők, minek is sorolnám tovább? Nekem is voltak ilyen harcaim, egy-kettő végződött csak jól és még azok után is maradt bennem rossz érzés. Nem szeretem az ilyen küzdelmeket, fölösleges energiapocsékolásnak tartom. Szélmalomharc. Viszont itt egy helyen szinte minden karakterjegyed fellelhető, ezt már tényleg nem szabad eltűrni.

  VálaszTörlés
 9. Jaj, és Mici, még két valami: 1.tehetnél egy saját fotót a cikk elejére, megosztottam a fb-on a bejegyzésed, de nem akarnék ennek a fotónak reklámot csinálni.

  2. ha a megjegyzések moderálás nélkül jelenhetnének meg nálad, akkor lehetne jól elbeszélgetni a témáról ( most nem csak a maira gondolok). Így, hogy nem látni az egyéb hozzászólásokat, nem sok kedve van az embernek írni, olyan falra hányt borsó-érzés. Végülis a nem tetsző, durva vagy oda nem illő megjegyzéseket bármikor törölheted, ha akarod. A szóellenőrzés a spameket meg nagyjából úgyis kiszűri. Azért tisztában vagyok ám azzal, hogy nevetséges, amit kérek :). Arra buzdítlak itt, hogy légy nyitottabb, ami ugye bizalom-megelőlegezés lenne, holott nekem magamnak ilyenkor leginkább az jár az eszemben, hogy zárolom a blogomat. Aztán persze mégsem.

  VálaszTörlés
 10. Nem tudom, hogy lehet-e valahova - Pl. mint a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség - fordulni, ahol ennek a "hölgyeménynek" a munkáit letiltsák? Azt tanácsolom a műveidet lásd el azzal logóval,, ami a "Miciségek " jelzése, úgy hogy ne csak egy cédula fityegjen rajta, hanem legyen valahogy belevarrva, vagy nyomtatva, vagy vasalható matricával. Bár dalolni leget a különbséget a 2 munka között, de így hivatalosan is látható. Szurkolok Neked!

  VálaszTörlés
 11. Ahogy a Fb-on is írtam, megértem a dühödet. Ráadásul ez a stand tele van a másolataiddal, nem csak egy-két figurát kopizott a készítő. :((
  Ez megy mostanság, és nagyon bosszantó. Láttam már olyan vásári asztalt, amin egymás mellett volt több blogger terméke az én házi áldásaimmal - no, egyik sem eredeti volt... és bizony látszik is, hogy a másolat sosem olyan jó, mint az eredeti, de ez ilyenkor nem vigasz.
  Tapasztalatom szerint nincs megoldás. :( Kívánom, hogy te azért találj, és sikerüljön tisztáznod a dolgokat!

  VálaszTörlés
 12. Hát igen, sajnos ez ezzel jár.
  Mindig voltak, és mindig lesznek is ilyenek.
  Nincs mit szépíteni, ez pofátlanság.
  Te pedig nyugodtan csapkodj és dühöngj!
  Hátha legalább a közérzeten segít, ha kiadod a gőzt.

  Igazán sajnálom.

  VálaszTörlés
 13. Tökéletesen egyetértek veled Mici! Ez a kép Visegrádról való? Mert én is láttam és mi több valóban azt hittem te vagy ott. Először azt hittem az árusításra megkértél valakit, aztán mikor egy kicsit közelebbről megnéztem őket akkor jött le, hogy nem igazán az van ott amit itt a munkáidról látni. Ez azért is rossz, mert ha valaki valóban összekever vele, és esetleg ugyan azt hiszi amit én akkor simán gondolhat arra, hogy nem így képzelete a valóságba és lemond a rendelésről. Ez amit itt látok valóban durva és jog sértő. Javasolnám, hogy védesd le a figuráidat. Igaz ez is pénzbe kerül és irtó részletesnek kell lennie a leírásnak. Nagyon megértem a felháborodásodat, hiszen ha megosztottá válik a termék jóval kevesebb jut neked.
  Sajnos ezt mindig is tudtuk, hogy sok ember ötletet lop és átgázol vele másokon. Ma ez meg fokozottan életben van, mert nagy a munkanélküliség. Nem tudom ki hogy van vele, de én úgy érzem a kézművesség, iparművészet jóskánt háttérbe került a megélhetési problémák miatt. Tehát így aki valóban a saját ötleteiből él, azoknak muszáj levédetni.
  Mint köztudott az internet eltakarható a valódi arcunk, az itteni ismerkedéssel is vigyázni kell.
  Remélem azért még visszajön az élet kedved. Mert akik ismernek és őszintén tisztelnek téged és a munkáidat azok visszavárnak.

  VálaszTörlés
 14. Igazán sajnálom, ami történt, és mélyen elítélem. Más ötleteivel kereskedni igen csak erkölcstelen dolog. Tényleg jó lenne, ha jelentkezne az illető, és magyarázatot adna. A rendelések leállítását is sajnálom, bár megértem. Nekem is rendeltél már gombokat, s az igazat megvallva a többségét a fiókban tartom, és nézegetem, mert sajnálom elajándékozni valamilyen figurával. :o) Kívánom, hogy mielőbb túljuss a csalódáson, és gyönyörködhessünk az újabb "miciségekben".

  VálaszTörlés
 15. Drága Mici! Ne magadat marcangold! Hanem a "hölgyet"! A pofátlant, a silány portékájút. Effélék mindig voltak, mindig lesznek, be kell őket kalkulálni az élet rendjébe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy el is kell tűrni!

  VálaszTörlés
 16. Teljesen jogos a felháborodásod... :S Arra azért kíváncsi lennék, hogy az "alkotó" veszi-e a bátorságot és jelentkezik-e.... Arról is jó lenne beszámolót olvasni.

  VálaszTörlés
 17. Teljesen jogos a felháborodásod... :S Arra azért kíváncsi lennék, hogy az "alkotó" veszi-e a bátorságot és jelentkezik-e.... Arról is jó lenne beszámolót olvasni.

  VálaszTörlés
 18. Uh, hát nem csodálkozom, hogy kiakadtál!

  VálaszTörlés
 19. Nem tudtam aludni, ezen kattogott az agyam egész éjszaka. Bocsánat, ha nem válaszolok mindenkinek egyenként.

  Ibolya, komolyan mondod, hogy egy olyan figura, mint az enyém, egy ilyen összetett dolog, kipattanhat egyszerre két ember fejéből tök véletlen? Persze lehet rá esély, én nem vonom kétségbe, de hogy eloszlassam a te kétségeidet, ez a hölgy nyíltan Miciség-rajongó, és személyes levélváltások, és segítségkérés után egyszer meglátogatott egy vásárban, ahol megmutatott két babát, amit az én munkáimat látva készített el, és amikor felszaladt a szemöldököm, hogy azért ez már túl hasonló, akkor azt mondta, hogy ne aggódjak, nem fogja gyártani őket, csak magának csinálta. Ajándékot hozott, hosszan ecsetelte hogy mennyire tiszteli a munkámat, puszi-puszi, és ezek után jogot formált arra, hogy ilyen babákat készítsen. Szó sincs itt Edisonról, és Jedlik Ányosról. Ugyan már. Most már teljesen biztos vagyok abban, hogy ki ez az illető.

  Kata, a moderálás igazából csak azért lett beállítva, mert sokszor kommentelnek olyan bejegyzéshez, ami már régebbi, és akkor észre sem veszem, így viszont ha elindítom a bloggert, azonnal látom a hozzászólásokat egy kupacban. De visszaállítom neked. :) Legalább átmenetileg. Illetve nem csak neked, mert más is nehezményezte már.

  VálaszTörlés
 20. Ó, ha csak azért, azon könnyű segíteni! Tervezés-Beállítások-Megjegyzés, ott legalul Új megjegyzésről értesítő e-mail, megadod a mélcímed és minden újabb megjegyzésről küld majd értesítőt.
  Beállíthatod még azt is fennebb, hogy a 14 napnál régebbieket moderálhasd, akkor semmi nem kerülheti el a figyelmed :)). Pusz és fejet fel!

  VálaszTörlés
 21. Mici, a kommentekkel segítenék: a beállításokban a komment fülnél alul ha beírod a mélcímed, minden egyes kommentet megkapsz emailben, régieket is, így sem moderálni nem kell, sem nem maradsz le róla.

  Ami a bejegyzést illeti, nagyon nagyon sajnálom, hogy a magyar kézművesek egy része idáig alacsonoydik :(( Ha van lehetőséged, valamilyen módon lépj ellene, jogilag, bárhogy, de ezt tényleg ne tűrd tétlenül.

  VálaszTörlés
 22. Fáni-Évike,
  A manóim derekára rá van varrva az én egyedi, sk. logóm. Az angyalkákra nem került eddig, de gondolkodom valami megoldáson.
  Nem gondolom, hogy aki a vásárban látja ezeket a babákat, az lesz az első dolga, hogy felhúzkodja a rucijukat, hogy ellenőrizze a címkét, de valószínűleg közzéteszek majd egy bejegyzést ezzel kapcsolatban, hogy aki igazi miciséget szeretne, biztos legyen benne, hogy azt kapja.

  VálaszTörlés
 23. Szió! Nos, pontosan ezt éreztem, amikor a Facebookon rátaláltam az én műveim nevének új regisztrációjára...ritka szar emberek vannak (jaj és kérlek ne tedd közzé) ráadásul az a szomorú, hogy ha másol is legalább ne magyartól lopjon!!! Amikor néhány hete erre rátaláltam a férjem nem tudott a padlóról felvakarni. Pedig őelőtte nem jó, ha nyígok. Egyszerűen nem látom a kiutat, és még komolyan gondolkodtam, hogy a 90 ezer forintos lakáshitelünk mellett zsűriztetném egy két alkotásomat, hogy ne tudják majd másolni???? Hát minek? Máshol is hallottam már hogy ha csak egy picit is változtatnak, akkor már nem az enyém...(és én hol vagyok Tőled) pedig a jogvédelem arról is szól, hogy ha hasonlót készítenek, akkor is másolás...ezért akadtam ki mikor lépten-nyomon Disneyt kérnek -amit én nem akarok elvállalni, azt elvállalja más, nikecellből és kiemelt hirdetést csinál a drága Arckönyv oldalon róla. Egyszerűen leesett az állam, hogy lehet ilyet csinálni, de állítólag ha saját kezűleg van egy jogvédett figura felfestve, (és mondjuk nem nyomtatva) akkor teljes mértékben árulható sajátként. Egyszerűen nem értem az egészet, talán az egyetlen kiút, hogy ha jó sok "rajongód" van, és azokból táplálkozol és tartod fent az álomvilágodat. (Mert nekik csak gyártás ez, de nekünk az élletünk van benne) Nekem azt mondta az egyik kolléganőm, hogy az a baj velem és a munkáimmal, hogy szívből csinálom. Ez a baj???? Már kapisgálom, hogy ebben én fogok tönkremenni. De miért baj az, hogy jó dolgokat akarunk adni, és nem szart kapni? Nincs igénye az embereknek...vagy nem tudom! Őszintén együtt érzek veled, este alig bírtam miattad elaludni. bár tudnék segíteni!

  VálaszTörlés
 24. Na, "bolyet" is hasonlóképpen gondolja:mondhatom szó szerint!/Tényleg, mintha csak én írtam volna.:)/Ezt az utat járja gyakorlatilag a KEZDETEKTŐL...nagyon "fél" nyitni mert a karját azonnal tőbe szaggatják.Pedig sokszor jó lenne és jól esne nyitni...-nem feltétlen jó bizonyos értelemben ez a "kívülállás"-
  ...és még így is folyamatosak a történések./Aztán amikor "megpróbáltam nyitni" csak rossz vége lett.Amikor meg hangot adtam a "problémáknak" megkaptam, hogy nem vagyok "nagy szám"...szóval én akkor lezártam a maradék kaput is./Van ára.Már egy fél éves blogszünet van a hátam mögött,sokkal nem lett jobb...de nem is számítottam rá, hogy sokkal jobb lesz.Ilyenformán már régen kiábrándult vagyok,de tény és való, hogy "keselyűk" mindig /is/ lesznek.

  Maradok úgy ahogy először gondoltam és éreztem.

  VálaszTörlés
 25. Mici! Én a helyedbe nem fosztanám meg a világot a miciségektől. Légy büszke (jogosan) arra amit elértél, hidd el, sokan tudják és még többen fogják tudni, ki az a Szarvas Mici és milyen csodák kerülnek ki a kezei közül. Mondhatnám, hogy jaj, meg hú, meg egy cipőben járunk, de nincs értelme. Ezt már megtették előttem jópáran. Mássz ki a gödörből, és meglátod, hogy süt a nap. Minden egyes vásár vissza fogja adni azt az elveszett hitet, amire szükséged van. Az ezer fajta visszacsatolás és a sok sok elégedett vásárló mind a lelkedet fogják erősíteni. Úgyhogy fel a fejjel és csak előre!!!!

  VálaszTörlés
 26. Én is megnéztem az iwiwen valóban nagyon hasonlit.Szerintem az arcát kell nézni és onan rálehet jöni,hogy nem a te munkád,mert az arcocskája a tiédnek sokkal kidolgozotabb.
  Elég nagy szégyen ha nem bir megélni a saját kreativitásából,szoval nem az a szégyen,hanem az,hogy másol.
  A gutaütés leginkább akkor kerülgetet,amikor megláttam Mazsolát és Tádét nála,azok teljesen olyanok,mint a tieid.Lehetne anyi kreativitás bene,hogy legalalább máskép nézenek ki,hogy legalább más technikával készitse.
  A nyomot agyammal csak azt nem birom felfogni,hogy hogy nem képes megélni a ruhák varrásából,pedig azok ténleg szépek és legföképen egyediek.
  Szerintem is lekéne védetni a Miciségeket.

  VálaszTörlés
 27. ÚHA!

  Olyan hangyafészek ez, amibe és amiből ezer felé szaladhatunk... amivel kapcsolatban mindenkinek van véleménye, netán tapasztalata pro és kontra.

  Ámulva olvasom, hogy milyen segélyállomást működtettél. Nem találom a megfelelő jelzőt amivel ki tudnám fejezni, hogy ez a fajta önzetlenség szerintem mennyire romboló..

  Ettől a fotótól meg a bicska nyílik az ember zsebében!

  Amikor Kamillát megrendeltem Tőled, volt olyan ismerősöm aki tök hülyének nézett, mondván én is tudnék hasonlót varrni. De az olyan mint, ha... az lélektelen marad. Nincs benne az alkotó maga.
  És ez a lélektelenség lassan az egész életünket körbefonja.
  Ezért rémisztő ez a fotó.
  Mert első ránézésre tisztára "Micisek" a varrományok. Gyanítom ugyanolyan alapanyagból készültek mint az eredetiek és még a varrásuk minősége is telesen rendben lévőnek látszik.
  De az, hogy ez lopott minta, nem érdekli az utánzót és a vásárlóknak is elég az "olyan mint, ha" érzése. Vagy még rosszabb esetben nem ismer Téged, és ehhez a nőhöz köti majd a babákat...
  Csak elképzelni tudom, mennyire lehet most sz.r Neked.
  Az még vigasznak is pókfonálnyi, hogy amikor megérkezett Kamilla, a fent említett ismerősöm is készséggel ismerte el, hogy tök ügyi vagyok ugyan de ilyet biztosan nem tudtam volna alkotni... :)

  Még annyit:
  legalább legyél annyira véresszájú, hogy nevesítsd az illetőt, hagy igya amit főzött... ha már ilyen szépen behízelegte magát Hozzád!

  VálaszTörlés
 28. Az elektromosság létezett, csak megtalálni kellett, bizonyítani és használhatóvá tenni.
  De a Miciségeket meg kellett alkotni!
  És azért a kézművesmunkát meg a tudományos kutatást talán nem kéne hasonlítgatni.
  A nevesítéssel egyetértek, bár azt hiszem én is tudom ki az illető személy (illetve azt nem tudom ki de megtaláltam a boltját a Meskán, le sem tudná tagadni, hogy rólad koppint, és még odaírja, hogy saját tervezésű figurákat varr.)

  VálaszTörlés
 29. Kedves MicikeTK
  Szomorú,hogy nemrég még veled együtt utaztunk a boldog gyerekkorod tündérszárnyain, most meg jön az arculcsapás a jelen világából ezzel a képpel.
  Felháborító, hogy ilyen utánozó emberek vannak!!! Az, hogy egy mesefilm figurát másol valaki, vagy egy megjelent szabásminta alapján csinál valaki figurákat, az rendben van. De hogy olyan figurákat, amiket egy alkotó csak saját felhasználásra, rengeteg munkával készített el,és azt pofátlanul lemásolja, sőt még tömeggyártja is valaki, hát az a szemétség legteteje!!!
  Én is a blogog elején, mikor még az olvasásba belekezdtem volna és ránéztem úgy hirtelen a képre, azt hittem valami vásárba voltál és mutatod az asztalodat, és aztán döbbenten olvasom, hogy nem is erről van szó. A vásár az stímmel, csak éppen egy utánozó majom asztala van a képen. Hát egyből rázummoltam a fotóra, de nyugtatgattam magam, hogy még a lábnyomába sem ér a te szépséges figuráidnak, de azért mégis rettentően idegesítő ez az utánzás.
  Remélem azért hamar tisztázódik ez az ügy, és te is megnyugszol,s újra szebbnél szebb miciségekkel örvendeztetsz meg minket, mert olyan érzést amit a te figuráid váltottak ki belőlem, amikor a csomagot megkaptam és a kezembe vettem őket, még élek nem felejtem el!

  VálaszTörlés
 30. A mai világban TILOS megnyílni oly mértékben, hogy az ember elárulja, megmondja, segít, megveszi, kifizeti....sajnos azt a világot éljük, hogy farkastörvények vannak. A falkában a gyengét hátrahagyják, és NEM SEGÍTIK. Boldoguljon az összes játék, táska ékszer készítő a maga útján. Annyit kell mondani, SZAKMAI TITOK:) S nem törődni ki mit mond, mert a befektetett energiád nem jön vissza és nem lesz mit befektetni. Kipurcansz és elfáradsz és megcsömörlesz.
  Fektesd be a szeretet energiáid és add oda a miciségekkel, s nem pocsékold el ilyen felesleges dolgokra!
  Csillapodj le és aztán add tudtára a bizonyos hölgynek, hogy a segítség a házi termékekre szólt, nem pedig az üzleti boldogulását akarta elősegíteni.

  VálaszTörlés
 31. Sajnálom, hogy be kell zárkózni, titkolózni kell és nem segíteni. Nagyon nem jó ez a világ így ahogy van. Nem jó hogy egyesek akik kézművesnek, kreatívnak vallják magukat a másik lépéseit figyelik sorra, s bevallom az sem jó, hogy néhány vásárló vagy kedves ismerős éppen ezen másolásra buzdít.
  Habár igen kicsi hal vagyok a vízben azért sikerült belefutnom a helyezetedbe szomorúságomra éppen egy akkor barátnak nevezett alkotó vásárolt tőlem 2x is, majd megjelent a saját cipőivel. Tudom cipő cipő, nem én találtam ki, de mégis, fájt, hogy pont Ő. Persze szólni akart előtte, de nem szólt csak miután megláttam, mondta nem jelenik meg meskán, mégis megtette. Az ismerősök közül nem töröltem, s felköszöntöttem születésnapján is. Lehet, hogy nem így kéne, de ha mindent bezárok, ha mindent takarok akkor éppen azt a felszabadultságot azt a jókedvet és lelkesedést vesztem el ami kell a kicsiny portékám előállításához.
  Nagyon drukkolok, hogy sikerüljön neked megoldani magadban és a koppintóval is a Miciségeket és láthatok még jókedvű, nem bezárkózott Micit!

  VálaszTörlés
 32. Én már 4 éve nem segítek senkinek. Ellopták a terméklapomat, a betűtípusomat, sőt, a termékismertető szövegemet, betűről betűre! Feladtam. Én tönkrementem, ők meg alacsonyabb árakkal fölém kerekedtek, majd később a kínai gagyi szarjaikkal elszedték a vevőimet. Persze nem tartott sokáig, a silány munka hosszútávon nem kifizetődő, de addig amennyi bosszúságot, könnyet, idegeskedést, anyagi kárt lenyeltem, nem volt semmi.
  Nem foglak nyugtatgatni, mert ez a lopós nő nem fogja abbahagyni. Drasztikus megoldásban gondolkodnék.

  VálaszTörlés
 33. Á, ez olyan szomorú! Én is rögtön kiszúrtam a Meskán, írtam is neked. Sőt, jelentettem a Meskának is, de sajnos nem reagáltak rá, én kedvelem őket, de ez nem tetszik. Nem hiszem, hogy nem látják. Persze lehet, hogy neked kéne kérni, hogy lépjenek az ügyben. Esetleg mindannyian jelenthetnénk, ha jó sokan háborognak, azt nem hagyhatják figyelmen kívül, és a jövőre nézve is jó lenne, ha látnák, hogy ezt kezelni kell. Engem is az háborított fel a legjobban, ami Annamarit, hogy odaírja egyedi, saját tervezés! Ezt már nem is lehet méltatni. Sajnos azzal is egyet kell értenem, hogy nem szabad megosztani az infókat senkivel :( Én sem voltam ilyen, de mikor heti több órám megy el tanácsadással, lelőhely cím átadással, tippekkel, és az esetek 90 %-ban még egy köszönömöt sem kapok érte... Mi több, hálából még le is másolnak! Vannak fórumok, ott mindenki megosztja, amit akar, és igen, mindenki járjon utána, órákba, napokba telik az információszerzés, a mi időnk is pénz. Remélem el tudod érni, hogy abbahagyja a szisztematikus másolásod. Szólj, ha segíthetek. Első körben mindenesetre megint jelentem a Meskának, hátha megunják. És fel a fejjel, ez az "alkotó" nem ér annyit, hogy mérgelődj miatta.

  VálaszTörlés
 34. 1. Mikor a termékeimet elkezdték másolni, nem is én vettem észre......, hisz abban az időben ( a Meska kezdetekor ) szenvedélyesen alkottam-varrtam, repültem, mert az életem fényes részén éreztem magam munkaügyileg , hisz mindig erre a szabadságfokra , térre , időre és eladhatósági állapotokra vágytam, ami egy időre megadatott........ Aztán kezdtek jönni az észrevételek az ország számos területén lakó alkotótársaktól, vagy "rajongó emberkéktől", hogy itt is láttak ezt, meg ott is látták azt, olyat, ami ADDIG NEM VOLT OTT és kiköpött "Larionos"............. Nem törődtem ezekkel a hangokkal addig, mígnem egy egész boltnyi kollekcióm klónjaira nyitottam rá a megadott netes ablakot ........... Hát akkor gurultam be elöször és azzal az ismerősömmel összeszövetkezve , hát kissé kemény eszközökkel, de elértük, hogy a web lapjáról takarítsa le a szánalmas klónokat ( bár attl még árulhatta akárhol )...Nem volt egyszerű a dolog és gyors lefolyású sem, de bocsánatot kért az illető, még a Férje is..... Ők voltak az egyetlenek akik beismerték, hogy mennyire nem volt korrekt a gondolat és az azt követő fizikai megjelenési formák............. Hát nekem is vett ki energiákat az életemből, nem mondom, mert megviseli az embert....... És az utána következő esetekben pont azokkal az ostoba és szánalmas , védekezős közhelyek fröcsögtek vissza, amiről a Mici is ír, hogyha kiteszem a netre a dolgaim, az KÖZPRÉDA, és miért nem védetem meg a termékeket és ha azt is másolják, menjek vígan a bíróságra, a saját pénzeimet beáldozva folyton...... Gusztustalan az efféle hozzáállás..... És persze lehet ebbe újra merülni, ebbe a katyvaszba..... Hányszor volt ilyen csatahelyzet, mert változatlanul azt gondolom, hogy ilyenkor az alkotónak azt a részét rabolják le, mely energiákból ad a világhoz..... Ezek az energiák meg fogynak, ha nem az alkotásra használódik...... Nagyon romlott az efféle emberi gondolkodás, ez bűn , akárhonnan nézzük..... Az aki lebirtokol egy ötletet, az ki akar hagyni olyan értékes gondolati, fizikai , lelki köröket, melyek által lettek olyanok azok a tárgyak, amilyenek.... A másolót egyedül az önző ANYAGI HASZON reménye hajtja, akárki akármit is mondd................ És azért is szálltam csatákba ( és persze sajnos volt, mikor mellélőttem..... ) , mert ezt a sokféle energiát nem mindig jó érzés csak úgy átengedni......, nem lehet csak úgy legyinteni rá.....legalábbis én nem bírtam........... Ahhoz túl sok mindent nem járt a korábbi évtizedeimhez, hogy mindezt az érzést melyeket belevarrtam a tárgyaimba és adtak egy rövidtávú sikerélmény sorozatot ( és persze az egómnak is...), ezt meg akartam tartani....... És jöttek ezek az olcsó és satnya emberi megnyílvánulások, akiknek lehet általában az ölükbe pottyantak az élet ajándékai, és gondolkodás nélkül elvették azokat a fáradtságos időszakokat, melyeket az ember egy-egy ilyen alkotásba beleöl...............Ez nem tetszik és nem lehet csak úgy legyinteni rá....hogy vidd legyél vele boldog.....és arra gondolni, hogy úgy sem lehet vele boldog, mert a lelkiismerete majd megszólal.................. Szerintem nincs is lelkiismeretük, se bűntudatok ezen alkotó embereknek, akkor mitől szenvednének később ????

  VálaszTörlés
 35. 2. , Jókat röhögnek a "baleknak tűnő" alkotón és lehet manapság ráfogva a romlott gazdasági helyzetre a másolást, már vadásznak napi szinten egy-egy újabb birtokolhatós és rövidtávú "gazdagodáshoz" vezető lehetőségen és a végén már annyira eltorzulnak, hogy el is hiszik magukról, hogy mindezt ők találták ki....... Rettenetes az efféle morál ebben a közegben is............................ Ma már persze veszett a szenvedélyességem, lendületem és akaratom, hogy azért találjak ki folyton új dolgokat, hogy támogassam-ápoljam az erre éhező pitiánereket ????? Akkor inkább nem varrok, na de azt persze nem bírnám ki, hisz még így is szeretem ezt a fajta önkifejezési formát.................... Hát elnézést, de képtelen vagyok rövidebbre fogni............ Sajnálom azon alkotókat, akiktől folyton elveszik az energiát és rossz pillanatokhoz juttatják őket ezen helyzetek, akárki akármilyen ok fejtésbe kezd, ne tegye..... Inkább próbáljon meg legalább egy percig az alkotó helyébe lépni, átélni és érezni milyen csalódottságot okoznak ezek a helyzetek annak, aki a lelkéből varr.... Ezek a helyzetek folyton lecsípnek egy darabot a szívéből-lelkéből..... Mi és Ki fog belőlük maradni a végén , ha megengedhetős még mindig mindez, és inkább valami masszív védelmet kell köréjük húzni és felelősségrevonást, és pénzbüntetőset akár............., de lépni kell, összefogni, mert rettenetes átélni és látni milyen értékek véreznek ki akár ezen a területen is............. Kinek éri meg mindezt a szokásos passzívitással végignézni ???? Összefogás kell és kÖZÖS AKARAT,és felelősségre vonhatóság azzal szemben , aki így lop..... Masszív védelem és ne csak puffogás formájában most friss a dolog és leül ez is egy idő után csendesen...... ez a forma már nem működik....

  VálaszTörlés
 36. A félreértések elkerülése végett, pontosítok, mert időközben kiderült (bár ebben én korábban is biztos voltam, csak látom most többen összemostátok a kettőt), hogy a képen látható asztal tulajdonosa, és a meskán működő alkotó nem ugyan az a személy. A meskás alkotó bár részleteiben előszeretettel használja az én karakterjegyeimet, eddig valahogy megfértünk egymás mellett.
  A bejegyzésemben látható termékek készítője más, vele személyesen találkoztam korábban, és ma reggel felhívott, hogy megbeszéljük ezt a dolgot. Ígéretet tett, hogy jól látható helyen kiírja, hogy ugyan a miciségek inspirálták, de azokhoz semmi köze. 1-2 napon belül ezt közzéteszi a Facebook-on, az iwiw-en és a vásárokban is, és a meglévő készletét úgy árulja, hogy kiírja az asztalára, hogy ez az ő másolt munkája. És a továbbiakban az én munkámra jellemző, a személyemmel azonosítható anyaghasználatot, formai megfogalmazást mellőzi.
  Ugyan az ő ígéretei számomra a történtek tükrében aggályosak, de ha a héten nem történik meg amit mondott, akkor kénytelen leszek keményebben fellépni.
  A meskás alkotót is megkeresem levélben, de csak azért mert nagyon sokan jeleztétek már hogy számotokra is zavaró a működése.

  VálaszTörlés
 37. Ne is hagyd annyiban, Mici.... Nem érdemli meg a szabad bűnözést semelyik tetten ért ügyes kezű , lopkodós alkotónő sem.... !!!!

  VálaszTörlés
 38. Mici!

  Nagyon sajnálom és együttérzek veled, amennyire csak lehet, és szerintem sem hagydd annyiba, ha lehet valamit tenni, akkor tedd meg. Még így is azt gondolom, hogy nagyon is emberien jársz el. Lehetőséget addsz, az illetőnek, hogy javítson valamennyit ezen a helyzeten. Azt gondoltam, hogy decembertől talán én is kezdek valamit a Meskán azokkal a dolgokkal, amiket azért varrok-kötök, stb. meg, mert ki akar jönni belőlem, de igazán nekünk nincs rá szükségünk, de a veled történtek után, mert már nem ez az első eset, és mert ez szinte nap mint nap meg történik másokkal is nagyon meggondolom, hogy beszáljak-e ebbe, ha van más választásom.
  Szomorú, hogy jogilag ez nincs leszabályozva rendesen. És a kézművesek ilyenek nek vannak kitéve.

  VálaszTörlés
 39. Hát, szóhoz se jutok :((( Elég elkeserítő, hogy ahogy Amaranta is írta az előbb, jogilag eléggé hézagosan van védve az ember, ha kézműves, az meg még inkább elkeserítő és szánalmas, hogy vannak, akik más keze és képzelete munkája árán próbálnak "érvényesülni". Én is eljutottam már arra a következtetésre, hogy a mindenféle kérdezgetésre-tudakozódásra nem fogok válaszolni, egyrészt pont emiatt, amit írsz, másrészt meg mert még sok-sok időt el is vesz az életemből (mert én hülye szintén volt, akinek részletesen válaszoltam - meg se köszönte). Ilyen durva másolás engem még nem "ért" (bár láttam már olyat, akit gyanítom, hogy khmm, megihletett a boltom), de már készülök lélekben rá, mert gyanítom, hamarosan bekövetkezik.
  Ne add fel, ne hagyd magad, de szerintem próbáld magad nem kikészíteni idegileg - olyan minőségben úgysem tudja csinálni a másolványokat, mint Te (amúgy még több jogdíjas figurája is van, nem is értem, ezeket hogy meri nyilvános helyen árulni :-o). Remélem azért, hogy az illető ezt az ígéretét legalább betartja.
  Fel a fejjel!

  VálaszTörlés
 40. Sok sok eröt és kitartást kívánok neked!!Az ember alkotói életében mindig vannak ilyen nehzebb idök amin túl kell vészelnie magát.Csak legyélj pozitív és gondolj rá hogy milyen sokaknak szerzel örömet a munkáiddal!!

  VálaszTörlés
 41. Szia Mici!
  Maximálisan egyetértek veled. Én már azon is fel vagyok háborodva - pedig nem kézműveskedésből élek és nincsenek is jellegzetes, saját mintáim - mikor lépten-nyomon Tihanytól Százhalombattáig a különböző minőségben előállított TILDA-termékeket látom. Az, aki "egyszerű felhasználója" ezeknek a termékeknek, azoknak mindegy. Kifizeti övé. De aki úgy mint te hihetetlen energiát, időt, stb. ölsz ezekbe a munkákba és utána szembesülsz az ilyen aljas, kisstílű próbálkozásokkal, joggal lehetsz felháborodva! Én is kértem már tőled korábban tanácsot, mindig készséges voltál.
  Mindig abban a tévhitben ringatom magam, hogy van az a közeg (foltvarrók, babások, stb), akik mindezeket tudva nem élnek vissza a közösség tagjának bizalmával. Sajnos ebben is csalódnom kell.
  Mindezektől függetlenül további sikereket és kitartást kívánok neked, és azt, hogy az ilyenek ne szegjék kedved!

  VálaszTörlés
 42. Visegrád? Lehet hogy ez ugyanaz, akinek a manóját egyszer láttam a Szentendrei könyvtárban, és totál ledöbbentem hogy "Jé, Mici baba!", aztán kiderült hogy nem? Le is fotóztam, de aztán ellopták azt a telefonom és elfelejtődött a dolog, a babát többet nem láttam. Külsőre hasonló volt, de sokkal kevésbé harmonikus színekkel készült, csodálkoztam is hogy belőled ilyenek is kijönnek, de hát nagyon nem. Borzasztó dolog ez, anyum is varr, és ő is van hogy alapul vesz dolgokat, szabásmintákat könyvekből, de mindig változtat rajta annyit hogy az az övé legyen, rá legyen jellemző. Másnak erre nincs igénye? Hogy az ő szívük legyen abban a tárgyban, ne a másé? Ha már rászánja az időt a varrására, vásárlásra, miért nem sajátot csinál, vagy legalább alakítja annyira, hogy az sokkal inkább őt juttassa a vásárló eszébe, ne egy másik alkotót? Én ezt nem tudom megérteni. Tőlem ne "miciséget" vegyenek, hanem "inshéget"(hehe), ha már alkotok.

  VálaszTörlés
 43. Sajnálattal látom azt a folyamatot, amit már egyszer a Kikitánál tapasztaltam: szinte ugyanazok a történések, felkeményedések. Teljesen megértelek, ha stílust váltasz, de vajon tényleg meg tudod-e tenni...? Talán egyeztess Kikitával, neki vajon mi volt a túlélő stratégiája... mert azért azt ne feledjük, hogy ezekben a csatákban azok az energiáid vesznek oda, amit a miciségekre "kellene" fordítanod. Prevenció meg nincsen sajnos, legfeljebb tényleg leépíted a felesleges levelezést, kérések teljesítését...eljött az idő. A blogot ne zárd be, kérlek! Szeretettel! Kriszta

  VálaszTörlés
 44. Kedves Mici! Maximálisan egyetértek a kiborulásoddal, valószínűleg magam is hasonlóképp reagálnék egy másolásra! Kicsit gugliztam (bár valószínűleg te ezt már megtetted), de azért mutatom:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Szerz%C5%91i_jog

  "A szerzői jog lényegét tekintve kizárólagos tulajdonjog, azt biztosítja, hogy az alkotó (másképpen a jogtulajdonos), tulajdonként, vagyontárgyként rendelkezhet a saját alkotásával, ... Ez a jog akkor keletkezik, amikor a mű megszületik ... "

  A rosszindulatú , haszonleső másolók pedig süllyedjenek a föld alá szégyenükben!!!

  VálaszTörlés
 45. Szia Mici! Sajnos ez várható volt, és ha nyomon követném mindig az eseményeket veled együtt, akkor ezt borítékoltam volna. Az én ötletemet az együttműködés kecsegtető reményében, egy egyesület vezetője ellopta, majd utána szóba sem állt velem, mert Ő volt a valaki, én meg a senki :(. Ezután még csak az esélyét a feljebb jutásnak a ranglétrán is elvágta. Pedig ő már elismert volt, és nem lett volna szüksége sem ilyen lépésre. Én nem igazán tehettem ellene semmit. Mindenhol falakba ütköztem. Te viszont más helyzetben vagy! És tedd ki az oldalaidra, hogy szerzői jogvédelem alatt állnak, és aki le meri másolni, vállalja a következményeit is. Már csak azért is, mert az én Timikém két szerzeményére is te vagy a kizárólagos gyártó!!!! Senki más, és ha meglátom hogy lemásolták, én velem is meggyűlik a bajuk!!!! Millió puszi Edina, Timcsi, Lackó és most már Dorka baba is :)

  VálaszTörlés
 46. Szia Mici,

  a napokban eszembe jutottál, így ma megkerestem a blogodat és olvastam a jelen bejegyzésedet.

  Teljesen megértem és átérzem, amit érzed, magam is alkotó vagyok, magam is éltem át hasonlót, DE, van egy nagyon fontos DE - a másolat mindig csak másolat lesz!!!

  Amit egy alkotó, vagyis amit Te beleteszel a figuráidban (nem anyagok, hanem gondolati tartalmak, szeretett...), azt SENKI nem lesz képes lemásolni.

  lett textillány az üzlanyu konf folyósón:)

  VálaszTörlés
 47. Az Ejkukk termékeit meg a Zizou másolja, tele a Meska velük jó ideje....... ez feltűnt már valakinek ??? Annyira ideje van már annak, hogy megszabjuk az efféle rossz döntések további terjedését ....... Nem érzitek ??? Meddig tehetik meg ezt velünk ??? Meddig nyelünk még be ????

  VálaszTörlés
 48. Sziasztok!

  Én nem vagyok alkotó, csak műkedvelő itt a kézművesek körében, éppen ezért gyakran látogatom többetek blogját is. :)

  Talán kicsit el leszek csúszva a bejegyzésemmel, azt hiszem mostanra már lecsenghettek a kezdeti rossz érzések, mégis ha nem bánjátok beidéznék pár dolgot a szerzői jogokkal kapcsolatban, később is jól jöhet akár. ;)

  Még előtte csak annyit, hogy szerintem is felháborító, ha valaki saját ötletek híjján mástól próbál "észrevétlenül" kreativítást lopni, még akkor is, ha tudjuk, hogy ez az ő szegénységi bizonyítványa - ez sajnos nem elég.

  Rátérve tehát a szerzői jogokra, mindezt egy igen nívós szerzői jogokról szóló órán jegyzeteltem le, amit a zenészek, és az irodalmárok jogait védő Artisjus egyik vezető beosztású munkatársa tartott. :)

  "- A közhiedelemmel ellentétben a szerzői jogi védelem automatikusan jön létre.
  - Az oltalom attól a perctől kezdve fennáll, hogy a mű létrejött. (Nincs tehát kötelező „levédetés”, nyilvántartásba vétel.) Ezt nevezzük a „formalitásmentes oltalom elvének”, amit a Berni Uniós Egyezmény tartalmaz.
  - Ez óriási különbség az iparjogvédelem területével szemben (pl. védjegyek és szabadalmak), ahol a jogi oltalom feltétele a bejegyzés, amely előtt a védhetőség törvényi feltételeinek fennállását vagy hiányát szakértők vizsgálják.
  - A szerzői jogban: a szerzői műveket sokkal inkább fémjelzi az alkotó ember személyisége, azaz elvileg szinte elképzelhetetlen, hogy két szerző teljesen azonos művet alkosson. (Illetve ha ez előfordulna, akkor a művek egyéni- eredeti volta, azaz alkotás-jellege kérdőjeleződne meg, mert hiányzik az alkotó személyiség egyéni megnyilvánulásának lehetősége.)

  - A Márai-féle Füveskönyv, a sidney-i operaház, az István a király, a Terminator 2., a “Товорuшu Конец” plakát, a Windows operációs rendszer: mind-mind olyan alkotás, amelyről bátran kijelenthető – rá vonatkozó értékítéletünktől függetlenül –, hogy egyedi, megismételhetetlen. Ha mégis megjelenik egy ezekkel azonos (vagy ezekre kísértetiesen hasonló) mű, az nem lehet a véletlen műve, csakis átvételről (“koppintásról”) lehet szó.
  - A rendszer ugyanis nem tudná kezelni az egymástól teljesen függetlenül létrejövő egyforma művek egyszerre történő védelmét, hiszen nem a korábbi alkotást védi a későbbitől, hanem az adott alkotást védi az engedély nélküli felhasználásoktól."


  Ezek azt hiszem igencsak hasznos dolgok, remélem nem bánjátok, hogy beidéztem őket. :)))

  Panni

  VálaszTörlés
 49. Panni, köszi, igen... de.. mert van de... bár ezt az álláspontot én is megtaláltam tán pont az Artisjus oldalán, azt hiszem, hogy ez sem nyugtathat meg senkit 100%-osan.
  Egyrészt ha nincs bejegyzett jog, akkor nincs védelem se, tehát kardoskodhatok én az igazamért, nem tudom bizonyítani, hogy én voltam előbb. Másrészt meg már az is bosszantó, ha valakinek a munkáját részleteiben másolják, de mondjuk épp azokat a részleteket szedik ki belőle, amiért a legtöbbet dolgozott, amin a legtöbbet agyalt, de összességében a "másolt" mű teljesen más. Ilyen esetben még ha jogilag védett is, nehéz igazságot tenni.
  Most belemásztam egyébként ebbe a szerzői jogi védelembe, mert kíváncsi voltam rá, hogy mire lehetne számítani, ha történetesen védetném a dolgaimat. Sok pénz kidobására. Mert itt van pl. ez a konkrét eset. Tételezzük fel, hogy védve vannak a munkáim, és ez a hölgy elkezdi másolni. Én felháborodok, és erről őt írásban kell tájékoztatnom. Jelen esetben történetesen tudom az illető elérhetőségét, na de mi van, ha lövésem sincs arról, hogy kinek a fia-borja aki ezt csinálja. Akkor ugye a peres eljáráshoz szükséges első lépcsőfok, azaz az írásban történő jelzés kimarad, meg vagyok lőve. De nyomozhatok is, és már eleve ebbe feccölhetek hónapokat, éveket, aztán ha sikerül elindítani a hivatalos eljárást, akkor az is beletelhet évekbe, és lehet az a vége, hogy kérem, ez nem meríti ki a másolás fogalmát. Ha meg mégis nekem adják az igazat, az 1000%, hogy ez a másoló nem tudja megfizetni azt a kárt, amit okozott a perrel, a kiesett idővel, amit az ügy miatt a hivatalos szerveknél töltök el ahelyett, hogy alkotnék.
  A szerzői jogok védelme a nagy halak úri huncutsága.

  VálaszTörlés
 50. ÓÓÓÓ, Mici! Csak most látom... Nagyon sajnálom. A bizalmatlan Mici nem jó, a gyanakvó Mici sem jó...
  Okosat nem tudok mondani, talán a többiek, akik nagyobb tapasztalatokkal rendelkeznek nálam, már megtették. Az utóbbi időben pont azon agyaltam, hogyan lehetne beléd önbizalmat tölteni, mert ahhoz képes, amit csinálsz, amire képes vagy, sokkalta nagyobb mellénnyel lehetne (kellene) a világ elé állnod. Nem volna szerénytelenség.
  Tudom, hogy ez nem így működik: ( Látom, érzem, hogy ha valaki jólelkű (a szó szoros értelmében) könnyen válik az "élelmes emberfajta" áldozatává. Ha bezárkózol és az önvédelemre rendezkedsz be, akkor is jó ha tudod, hogy nem mindenki ilyen : )
  Ha pedig kicsit lecsillapodik az indulat benned, objektíven tudsz válaszolni arra a kérdésre, hogy mi a célod: felvenni a harcot és segítséget keresni, összefogni a hasonló cipőben járókkal, vagy elbújni, hogy elkerüld az esetleges támadásokat. A stratégia kombinálható: elbújás, megnyugvás, feltöltődés, erőgyűjtés, aztán pedig bátorság.
  Ha tudok segíteni bármiben, csak szólj.

  VálaszTörlés