2010. április 8., csütörtök

Bolond ez a világ

Itt van például ez a gyönyörű Klívia, akit két évvel ezelőtt vettünk egy kertészetben mélyen leárazva, mert már elvirágzott. Már abban az évben is megörvendeztetett egy másodvirágzással, és tavaly is kétszer virágzott, és most így pompázik. Hogy tudjatok mihez viszonyítani, 72 cm magas, és akkora a virága, mint a hatévesem buksija. Tavaly nyáron már megmutatta a sarjait is, amik mostanra szépen megnőttek. Nyár végére talán már le is választhatom őket az anyanövényről. Csodálatos, erőteljes igazi örömvirág!!!

De ami miatt a fenti címet választottam, az ez a kis orchidea.
Októberben mutattam Nektek, még sok-sok bimbó volt rajta, talán 2 hónapja vágtam le az elvirágzott fürtöt róla. És hagytam rajta hosszabb szárakat, nem meggyőződésből. Gyanús volt, amikor pár hét múlva megduzzadt a legfelső levélhónalj. A többi orchideáról leszáradtak ezek a visszavágott csonkok, de ő elkezdett hajtani. És lám, gyönyörű leveleket hozott az egyik virágnyélen. A másik is elkezdett hajtani, de ott újabb kis virágnyél fejlődik. És pár napja egyértelműen látszik, hogy az apró levélsarjak között is bujkál egy virágnyél.
Én még ilyet nem láttam. De mostanában nagyon jó lemenni a műhelybe, már csak azért is, hogy az erőtől duzzadó virágaimat végignézem. Azt hiszem, hogy a kis varrókuckóm aurája valami rendkívüli. Az ott áttelelt virágaim teljesen egészségesek, és ragyogóak, hihetetlenül szépek.


11 megjegyzés:

 1. Nálam bedöglenek a virágok, nem is értem, másnál miért nem. :o)))

  VálaszTörlés
 2. Nálam sem maradnak meg sokáig a virágok... lehet elkellene vinnem hozzád a kiskuckódba!? :o)

  VálaszTörlés
 3. Nekem is van egy orchideám, és már két vagy három éve minden tavasszal kivirágzik. :) (Pedig alapvetően nem bírják nálam sokáig a növények.)

  VálaszTörlés
 4. Csodaszépek!
  Na nálam gyönyörűek a virágok, de az orchideám az Istenért nem akar újra virágba borulni :( Lehet, hogy ott követtük el anno a hibát, hogy a virágnyél nagyon vissza lett vágva elvirágzás után? Mindenesetre reménykedem, s ha mégis virágzik majd, akkor én is hozom örvendezve a fotókat róla :)

  VálaszTörlés
 5. Lehet valami jóság ott a te kis világodban. Csoda dolgok kerülnek ki a kezed alól minden téren:)))

  VálaszTörlés
 6. Csodálod? Meglátják Pitypangot vagy Szőr-Mókát, vagy a többieket... Hát ki akar kihervadni ebből a világból?

  VálaszTörlés
 7. clíviád mesés! orchideád egy egyéniség! én sem láttam még ilyet soha:o) a növények érzik ki szereti őket;o)

  VálaszTörlés
 8. Imádom én is az orchideáim.....
  Lenyűgöz az erejük, szépségük,pedig oly törékeny és finom, mégis az az energia, mely benne lakozik......
  Kipróbáltam:, amikor elvirágzott levágtam az egyiknek a szárát, a másiknak meg nem.....
  De mindkettő technika működik, pár hónap múlva utat törtek az újabb, boldog , vidám virágfejecskék.....
  Sok-sok energia...... :)))

  VálaszTörlés
 9. Ne haragudj hogy beleszólok, de ne szedd le a sarjakat a kliviárol!!! Már a nagyim is mondta, hogy nem szabad, mert nem fog annyit virágozni: tudományosan: ha több tö van 1 cserépben virágzanak egymás után, ehymás mellett.....az enyémen most 7 virág van, a bimbokat nem számoltam meg és karácsony ota virágzik......

  Timtom: az orchidea virágnyelét én nem vágom sose le, gyakran ebbek elágazása képpen hozza az uj virágokat! Ha érdekel valakit, teszek fel képeket a blogomra kliviámrol meg az orchideákrol is :-)))

  VálaszTörlés
 10. Eeez most nagyon jól esett! Azt hittem, csak az én orchideám nem normális (anyja nevelése:), hogy a virágok helyén hozza az új leveleket. És tegnap egy másik bimbócska helyén is levélkezdődményeket láttam. Most már csak arra lennék kiváncsi, hogy a tőre merőlegesen fog most hajtani és lefelé fog nőni az új tő és rajta a virágok?:)

  VálaszTörlés
 11. Ha még egyszer belefutsz ilyen elvirágzott, de egészséges, akciós klíviába, megvásárolnád bizományba? Garantáltan átveszem. :-)GYÖNYÖRŰ.

  VálaszTörlés