2009. november 13., péntek

Bocskorszíj

Medvecukrot készítettem. Az ötlet onnan ered, hogy Életem Pálja nagyon fincsi gumicsokoládét készített. Látszatra éppen olyan volt, mint a bocskorszíj, talán csak nem annyira fekete, és ízre ha egy kicsit ánizsos, akkor stimmel is. Nagyon fincsi volt, és az agyunkban elkezdett motoszkálni, hogy ily módon medvecukrot is összerittyenthetünk. Az első próba már majdnem jó volt, de a beleőrölt édesgyökér és ánizs teljesen ízromboló volt, ráadásul büdös is lett. A képen a második próbálkozás eredménye látható, ami már kizárólag az én önálló művem. Illatos, és nagyon fincsi.

Hozzávalók:
 • glükózszirup
 • keményítő 
 • édesgyökér
 • csillagánizs, vagy ánizsmag
 • cukor, vagy méz
 • carbo activatus (széntabletta)
 • mézeskalács fűszerkeverék
 • ánizsolaj
 • zselatin
Sajnos nem tudok grammra pontos mennyiségeket megadni, mert rám nem igazán jellemző a méricskélés. De ha szeretnéd elkészíteni, akkor az alábbi módon sikerrel járhatsz.
Először is kb. 2 dl vizet forralj föl, és tedd bele az édesgyökeret, meg az ánizsmagot (csillagánizst), és még úgy 4-5 prcig forrald a főzetet, majd szűrd át azonnal. Az átszűrt főzetből 2-3 kanál keményítővel pudingsűrűségű massza készül, amibe óvatosan forgasd bele a porrá őrölt aktív szenet, a mézeskalács fűszerkeveréket (kb. 1 evőkanálnyit) és kb. 5gramm ánizsolajat.
Kb. 20 dkg glükózszirupot, és olyan 20-30 dkg kristálycukrot (vagy mézet), és 1 dl vizet forralj fel úgy, hogy felolvadjon minden cukorkristály, és rotyogjon az egész főzet, de vigyázz arra, hogy ne változtassa meg a színét. Ha ugyanis elkezd sárgulni, akkor kőkemény karamellcukor lesz belőle. Ha felforrt, óvatosan csorgasd a szenes masszába, és forrald össze szép simára az egészet. Rotyogni, és hatalmas hólyagokkal fog pöfögni, felemelkedik majd. Ajánlatos teflonos edényt használni. Ha kész, told félre, hogy hűljön. Közben 2 dl vizet melegíts fel, és vékony sugárban szórva keverj bele 2-3 csomag zselatint. Sima, homogén legyen a keverék ne maradjanak benne zselatinszemek. A löttyöt keverd bele a fekete szirupba, ha már nem forró, és nagyon alaposan keverd össze az egészet. Egy kiolajozott tálcára kb. 0,5 cm vastagon terítsd szét, és hagyd legalább 12 órán át dermedni. Ha megtörtént a csoda, 0,5-1 cm-es csíkokra vágd föl, és élvezd az ízeket!10 megjegyzés:

 1. Nem sok édesség volt gyerekkoromban, amit nem bírtam megenni, talán ez az egy épp :D
  Én meg pillecukrot készülök a hétvégén házilag kotyvasztani, majd beszámolok, és ha sikerül, nyithatunk egy manufaktúrát ketten ;)

  VálaszTörlés
 2. tejóóég imádom a medvecukrot, és manapság már nem lehet olyna jót kapni min tannak idején:D Lehet kipróbálom:)

  VálaszTörlés
 3. Azt hiszem, én ezt nem szeretem. Így ránézésre nem:)
  Viszont köszönöm megtisztelő érdeklődésedet:)

  VálaszTörlés
 4. Ezt én bocskorszíjként ismerem :)
  Aktív szén? :o)

  VálaszTörlés
 5. Bocs, most látom, hogy felétek is bocskorszíj :)

  VálaszTörlés
 6. Medvecukor, jaj de szeretem! Tavaly vagy tavalyelőtt vettünk egy csomót, de sajnos nagyon ízetlen volt, így ránk száradt. :( Valami finom ízeset úgy megennék pedig! A recepted klassz, de szerintem csak profi szakácsoknak-cukrászoknak való... :)

  VálaszTörlés
 7. Nyami-nyami... , átmentem dedóba, de finom lehet! :)

  VálaszTörlés
 8. Én reprodukáltam és megvan a pontos recept, de szerintem a mézeskalács és a szén por felesleges, a mézeskalácsporban lévő szegfűszeg csaknem elrontotta és ánizs olaj sem kell mert háta az miből készülne ha nem ánizsból ugye...

  VálaszTörlés
 9. Én reprodukáltam, megvannak a pontos arányok most már. Szerintem nem kell bele:
  -ánizsolaj: mert annak mi lenne az alapanyaga ha nem ánizs amiből már így is van és olcsóbb
  -szénport feleslegesnek tartottam (igaz így nem fekete)
  -mézeskalács fűszerkedvkeverék majdnem elrontotta az alkotásomat a benne lévő szegfűszeg miatt (mikor raknak medvecukorba szegfűszeget???)

  VálaszTörlés