2009. április 15., szerda

Másolás, lopás, fantáziátlanság... itt is

Jól nézzétek meg ezeket a képeket! Én ugyanis másolni fogok! Az előző bejegyzésemben is írtam, hogy az autókiállításon látott zümik megtetszettek, és elhatároztam, hogy én is csinálok ilyet. Plüssből. Másolok!!!
Nem tudom, hogy az eredmény ugyanilyen lesz-e, de szeretném, ha mindenki tudná, hogy én egy fantáziátlan, és kreativitásmentes hobbivarrogató háziasszony vagyok, és egy rajzról készítek majd plüssfigurát. Ugyan én fogom elkészíteni hozzá a szabásmintát is, meg az összes tervet, hiszen ez csak egy rajz, és semmi útmutatás. De akkor is másolok! Vagy nem? Vagy de???


Ha valaki nem értené a furcsa bejegyzésemet, elárulom, hogy engem nagyon felkavart a Mákgubón folyó vita, és annak következményeként az oldal bezárása. Erről a dologról, mármint a kreatív ötletek lopásáról azonban beszélnünk kell, és Anyahajó is indított egy beszélgetést, meg Ejjkukk is azon agyal, hogy hogyan lehetne összehozni egy érdekképviseletet az alkotók és alkotásaik védelmében.
És nagyon érdekelne engem is, hogy konkrétan az én fent említett esetemben mi a véleményetek. Nyilván addig, amíg a kész munkámat nem látjátok, nem tudjátok, hogy valóban másolás történt-e, de maga az elv, hogy megtetszik egy kétdimenziós rajz, egy kép, és elhatározom, hogy azt én is megcsinálom textilből, térben. Ez másolás, és mindenféle kreativitást mellőz? Mert ha igen, akkor összeszégyellem magam, de valószínűleg nem zárom be a blogomat, mert én itt jól érzem magam akkor is, ha van olyan akinek nem tetszik amit csinálok.

15 megjegyzés:

 1. Én azt most a legőszintébben mondom, hogy szerintem nem ez a lopás! Ha valami tetszik és megihlet, akkor szerintem az nem lopás! Meg te nagyon másban utazol nem autófestésben, meg a képeke is minden méhecske más, csak HASONLÓ!!!!

  VálaszTörlés
 2. Azt hiszem sok minden eszembe jut rólad így hirtelen, de nincs közte a fantáziátlan, kreativitásmentes háziasszony. :)) Én speciel alig várom, hogy készen legyen egy zümi.

  Szerintem ez a másolás dolog akkor kérdés igazán, ha eladásról van szó. Magának, családjának, barátainak, munkatársainak szerintem mindenki azt készít, amit akar.
  Én is készítettem ugye mackót illusztráció alapján, de inkább úgy döntöttem, hogy kút fejemből meregetek, mert nem akarom az alkotó köreit megzavarni, de egy ilyen zümi esetében, nem nagyon lehet lopásról beszélni, csak ha te is festenéd. A plussz dimenzió valami újat jelent - nekem. :)

  VálaszTörlés
 3. Akkor hozzáteszem még, hogy pontosítsak! Igen, eladásra is szánom azokat a zümiket, amiket meg fogok csinálni ezek alapján!
  És hozzáteszem azt is, hogy volt már hasonló "ügyem", láttam valami rajzot, vagy kisplasztikát, FOTÓT(!!!!), és meg akartam csinálni, ezerből kettő tényleg el is készült. Nem, hazudtam, Garfield-ot is megcsináltam egyszer-kétszer, meg Mazsolát. :) Ő vicces is lett, mert nekem csak a fekete-fehér emlékeim éltek róla, és én nem tudtam, hogy Mazsola zöld. Így én szép malactestszínű plüssből készítettem el. Csodálkoztam is amikor megláttam évek múlva a boltokban, hogy miért zöld, de aztán felhomályosítottak róla, hogy Mazsola bizony egy "ződ disznó". Na persze sem a fent említett macskát, sem a disznót nem eladásra szántam, hanem a gyerkőceimnek varrtam. Épp tegnap lettek kimosva, erről jutott eszembe. Lehet, hogy meg is mutatom őket.

  VálaszTörlés
 4. Szerintem ez csak ötletmerítés! Hisz teljesen más lesz belőle, csak a méhecske-téma közös. Akkor lenne plágium, ha az autótokra egy ugyanilyet sk készítenél és ragasztanál. A legtöbben más munkákból merítünk és azokat turmixoljuk össze a saját munkánkba. Akkor durva a dolog, ha az illető, akitől ötletet merítesz levédette, árulja a saját eredeti ötletét, és azt veszed át egy az egyben. Volt már erről vita. Nehéz ügy, mint különbséget tenni bolond és zseni között, csak egy hajszál választja el... :)

  VálaszTörlés
 5. Jajj, ne kukacoskodj, hanem zümmögjön már az a varrógép és lássuk! Odavagyok a lopott szajréért...:)

  VálaszTörlés
 6. Kicsit tudod, hogy átestél a ló túloldalára, de talán tőlem nem veszed zokon. Magad is tudod, hogy nem ez a másolás.

  Zsuzsi ( Mákgubó) pedig a saját csapdájába esett, és a rossz időben,a nem megfelelő helyen kereste az önigazolást.
  Én a táskák készítésekor japán újságok által ihletődök, aztán áteregetem a magyar lelkemen,időnként próbálok egy kis szellemit is belecsempészni, de az ihletésre nincsenek receptek, mindenkit megszólít valami, s azt gondolja tovább:)))

  VálaszTörlés
 7. Én eddig tényleg azt hittem, hogy tudom. És ezt le is írtam a Mákgubón. És most már bunkó vagyok...
  És örülök, hogy Te is írtál véleményt, mert a Meskán konkrétan én kezdtem el aggódni, amikor silány utánzatait találtam a Te munkádnak. Bár hozzáteszem, amikor a csupaszív táskámat tettem fel, volt olyan, aki meglepődött, hogy nálam kötött ki, mert azt hitte Colette táskáját látja. Nyilvánvaló, hogy Te nagy hatással vagy rám, de részemről csak egy kis látogatás volt ez a táskák világába.
  De például bántotta a szememet az a leányzó is, aki fércJutkát másolta/ja(?). Viszont örülök is, mert Juditot ez nem megtorpantotta, hanem egyre szebb, és egyre izgalmasabb dolgokat hoz létre.
  Persze, tudom, hogy kicsit túloztam amikor a bejegyzésemet írtam, de ennek is van magyarázata. Elsősorban talán a figyelemfelkeltés, hogy beszéljünk már akkor a lényegről, és fejtsük meg a nagy rejtvényt! Mi is a másolás? Mert vagyok annyira gonosz, hogy én is találtam Zsuzsiéhoz megtévesztésig hasonló ékszereket az Etsyn. Vagy azokéhoz hasonlít nagyon a Zsuzsié???

  VálaszTörlés
 8. Szerintem köze sincs a másoláshoz. És sajnálom, hogy ez valakiben egyáltalán felmerülhet. :(

  VálaszTörlés
 9. Hát szerintem nem másolás, és mint írtam is a Zümi engem is megihletett:) Hogy eladom-e majd az vevő kérdés, és sajna tuti nem a MESKA-n.

  Viszont sajna blogos pályafutásom kezdődött azzal, hogy más blogon található rajzból készítettem horgolt állatkát( én balga még meg is írtam az illetőnek, gondolván ez így fair, mire óriási sértődés és haragszomrád lett a vége, pedig az csak egy rajz volt az enyém pedig horgolmány.) Szóval egy szó mint száz, szégyelje magát az, aki rosszra gondol, de én alig várom a zümidet

  VálaszTörlés
 10. Ha egy karakteres rajzot egy az egyben lemásolsz, az bizony lopás, mindegy, hogy az 2D ez meg 3D. Te magad hoztál fel két jó példát.

  Azért mert Zsebi és Garfield ismertebb kreatúrák, attól még ez is ugyanúgy szerzői jogvédelem alá tartozik,tehát ha arra törekszel, hogy minél inkább hasonlítson rá, azzal jogsértést követsz el- hacsak az eredeti szerző nem ad engedélyt a rajza felhasználására.
  Ha azt az eljárást követed, amit Colette úgy említett, hogy a "lelkén átengedi" aztán más lesz belőle, és nem a rajzoló, hanem a Te stílusjegyeid tükröződnek rajta, akkor inspiráció.. :D

  Csak a tüzet szítjátok ezekkel a csakazértis másoljon rólam mindenki stílusú bejegyzésekkel (aki még magára ismer, csak az vegye magára) Kár lenne egy komoly és valóban megvitatandó témából megint tömeghisztériát csinálni.
  :)

  VálaszTörlés
 11. Vacskamati, a világért sem szeretnék tüzet szítani, inkább a segítségemet ajánlom fel! bizalmat szeretnék, nem ellenségeskedést...:)
  "Szeressük egymást, gyerekek, ...mert minden percért kár..."

  VálaszTörlés
 12. Mici (aki szarvas) szerintem te óriási vagy a zümi nélkül is!

  VálaszTörlés
 13. Lányok, kérlek, gyertek ide megbeszélni ezeket a témákat: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9190784

  VálaszTörlés
 14. Jaj, ez a hasonlít/ nem hasonlít olyan szinten szubjektív dolog, hogy ennek megítélése aztán tényleg nem a mi dolgunk szerintem. Vagy bárki" hozzáértőé" közöttünk.

  Én azt gondolom, hogy MINDEN rajz alapján készült 3D-s mű csak HASONLÓ lehet, mint az eredeti.És valszeg végül nem is igazán hasonlít majd hozzá, csak ha direkt erre hegyezed ki a szemed. Nem azt mondom, hogy feltétlenül közismert figurákat kellene megörökítenünk, de a fent említett Zümmencs tuti nem fog ugyanígy kinézni, ha Szarvasmici megcsinálja, ráadásul kb. egymillió hasonló képet tudok keresni a neten. Akkor most ki másol kit.

  Nem CÉL valaki lejáratása, anyagi ellehetetlenítése itt senkinek ebben a körben azt hiszem. De más KREATIVITÁSÁNAK sárba tiprása és elkedvetlenítése/ elbizonytalanítása szerintem sokkal nagyobb kárt okozhat mint gondoljátok.

  Bezárt blogokat és eltitkolt műveket eredményez, ami senkinek sem jó.

  Majd ha ipari méretekben lejárathatunk egy játékgyárat akkor értem a felháborodást, most én leginkább a kicsinyeskedést látom ahelyett, hogy szép új dolgok születnének.

  VálaszTörlés
 15. Mici! Ebben a témában totál le vagyok maradva, először nem is értettem ezt a kacifántos blogbejegyzést:D:D Aztán elmentem a mákgubóra olvasni! Annak a bejegyzésnek amit oda bekoppintottál minden gondolatával egyetértek!

  VálaszTörlés