2009. április 19., vasárnap

Hogyan készült? - Dézi

Kérdeztétek, én hogyan csinálom. Szerintem semmivel sem másképp mint bárki.
Először is kinyitom a szekrényemet, és vakarom a fejem. A projekt kezdetén még nem volt fotósom, úgy hogy ezt a mozdulatot próbáljátok elképzelni.
A középen látható szekrény most enyhén rumlis, nem volt most kedvem rendbe rakni, elnézést. Amúgy ebből konkrétan kettő ilyen van. Felhívnám a figyelmet az anyagok között meglapuló pink foltra, amit kicsit ki is nagyítottam, és hogy mindenki jól lássa mi is az, ki is húztam. Ilyen "üzemanyagok" is helyet kaptak az anyagos szekrényemben, így aztán amikor olykor rendet rakok, sokszor váratlan meglepetésként ér egy-egy elveszettnek hitt darab. A tárolóhelyeim még a fiókok, amik általában csukva vannak, és most ők is igen rumlisak, de a jobb alsó sarokban látható kupis asztal szinte rendszeres, ott még a katicagyár nyomai vannak.
Na ha sikerült kiválasztani az anyagot a legújabb projekthez, akkor "lesöpröm" az asztalomat, és kikészítek minden szükséges eszközt.
Lényegében az összes "M-ici" figurának egy teste van. Illetve fazonra egy, de két méretben létezik. Van egy karcsúbb, kecsesebb, és egy testesebb.
Ha kiszabtam a fő részeket, először is bevarrom a logómat a megfelelő helyre, és összeállítom a testet. A kifordítás végtelenül egyszerű, bedugom az ujjamat, és lehúzom róla a cuccot. Ha nem fér be az ujjam, akkor speciális eszközeim vannak erre az esetre, mint pl. biztosítótű, pálcika, egyebek.
A töméshez én ezt a steppelt vatelint használom. Először a lábakat tömöm, mégpedig úgy, hogy vágok egy csíkot a vatelinből, majd hozzámérem a lábhoz, hogy tudjam mekkora kell belőle, összehengerítem, biztosítótűt szúrok bele, és a testen keresztül belehúzom a lábszárba. Ezt a módszert azért szeretem, mert nem kell cafatonként tömködni a hosszú, vékony lábikókat, és így nem is lesz narancsbőrös, viszont szép egyenletes, mosáskor meg nem tud összecsomósodni.
Ha a láb már tömve van, akkor lefejtem a vatelinről a papír steppelést, és egy kicsit meglazítom, ezzel tömöm meg a törzset. Ha megtelt, két kezem között megsöndörgetem, hogy eligazodjonak a vatelinpamacsok.
Kész a test, ilyenkor már pózoltatom, masszírozom. Utána bevarrom a nyaknyílást, és kiszabom a karokat. Ez nem nagy kunszt, két téglalap félbehajtva, összevarrva, ha kész ezt is rávarrom a testre. Van már lába, karja, ezeket pedig keresztbe, és karba tudja fonni, én ilyenkor már jókat vigyorgok.Na innen kezdődik az egyéniségekhez illő láb és kéz kitalálása. Szabásmintát is kell rajzolnom, hátha többet is kell majd készítenem belőle. Hozzáteszem ez csak azóta van így, hogy világutazó figuráim vannak, mert akik utaznak, azok többnyire ikrek.
Rajzolok hát valami hevenyészet talpat, és az alapján elkészítem a lábikókat. Összerakom a két anyagdarabot, körbevarrom, és körbevágom, aztán egy apró lyukat ejtek ott, ahol majd kapcsolódik a lábszárhoz, azon keresztül fordítom ki. A szemfülesek már biztosan sejtik mi lesz belőle. A kicsi alkatrészek töméséhez ezt a kis csipeszt használom. Ő a pici dolgok kifordításánál is komoly segítségem. Ha a tappancsok elkészültek fel is varrom őket, és kipróbálom, hogy meg tud-e állni rajtuk legújabb teremtményem. Csak játszásdiból, de hogy a jó kedvem ne lankadjon, muszáj... Megcsinálom a mancsokat is a tappancsokhoz hasonlóan, és azok is a helyükre kerülnek. Mostmár egyre lazább a figura. :)
Következik a fej. Ezt is az egyéniséghez alakítom, szabom, összevarrom, tömöm. Rápróbálom a testre, majd stratégiai pontokat keresek rajta, amiket GRAL cérnával összehúzok. Ez adja az arc karakterét. Ha ez megvan, akkor a fejet is hozzávarrom a testhez.
A szemmel folytatom. Ehhez most ping-pong labdát használok, amit félbevágok, majd kivágok a fehér anyagból két korongot, a zöldből pedig két félkört. A fehér anyagot megráncolom, és a fél labdát belehelyezem, az anyagot pedig jó erősen ráfeszítem. Utána ráöltöm a zöld anyagot is, ami a szemhéja lesz, ha kész felhajtom, ezt is ráncolom hátul, és ráfeszítem a labdára. Választok biztonsági szemet. Ehhez most a zöldet tartottam megfelelőnek.

Apropó szemek! Figurka Ági volt segítségemre, ő adott ötletet, hogy hol találok ilyen klassz, színes, biztonsági szemeket. Én végül is Jerryt találtam meg az Etsyn, tőle rendeltem már a honlapjáról is. Szebbnél szebb szemek vannak nála macihoz, babához, cicához. A linkjét majd kiteszem oldalra is, onnan is elérhetitek, úgy látom, hogy továbbra is postaköltségmentesen szállít, ha 25 dollár fölötti értékben vásároltok nála.
Ha kész a szem, felvarrom, gondolom sejtitek hogyan. Na ez az a pillanat, amitől kezdve nem használom tűpárnának a kicsikémet. Éppen elég, amit eddig a pillanatig kapott a tűktől. Ki is engesztelem ilyenkor már egy kis öleléssel, meg lélekre beszéléssel.

És akkor íme Ő, a szőrbéka. De nekem valami még hiányzik róla. Pontosabban eleve úgy terveztem, hogy ezt a pink plüsst felhasználom hozzá, szóval kanyarítok egy szívecskét, majd meglátjátok miért. És még egy csíkos anyag is előkerül, abból is szabok, varrok, és nagyon jókat mosolygok a végeredményen.
Ha szerettetek volna többet látni abból, hogy én magam hogyan működöm az akció közepette, ki kell ábrándítanom benneteket. Életem Pálja nem értette egészen pontosan, hogy mi a kérés, így csak azt fotózta, hogy hogyan jár a kezem, illetve sokszor eltűnt, és akkor nekem kellett a fotómasinát is kezelnem.
Jelentem, a nyelvem nem lóg, én csak agyalok, variálok, játszom, és szeretek. Nagyon.

Na akkor bemutatom Dézit. Dézi Frog... értitek...
Csíkos szoknyácskájával és masnijával igyekszik terelni a figyelmet arról, hogy súlyos genetikai hibával, igen szőrösnek született. Csajosra vette a formát, és imádja a pink rúzst, mert az nagyon nőiessé teszi csókos száját. Igyekszik harmóniát teremteni a színek között, ezért a ruhájában is ott van a pink.
Igazi modellalkat, ő is imád fotózkodni. Magassága 40 cm.
Hát nem édes amikor a kezecskéit összekulcsolja?

Na, hát így zajlik egy prototípus elkészítése. Remélem minden kérdésetekre megkaptátok a választ. Aki érdeklődött ez ügyben, annak köszönöm.
Dézinek biztosan lesz majd fiúrokona, vagy ismerőse is, majd meglátjuk mit hoz a jövő.

23 megjegyzés:

 1. NAGYON SZÉPEN KÖSZÖNÖM! Azt hiszem az a csalóka az egészben, hogy olyan mitha könnyű lenne, meg gyors, de szerintem nekem minimum egy hét lenne. :)) Nagyon ügyes vagy! Ja és úgy vágynék egy ilyen anyagos szekrényre... (itt sóhajtottam egyet.) Azt hiszem azt sem írtam még, hogy oda vagyok a békákért és a családi kedvenc pont egy ilyen rúzsos szájú. :))))

  VálaszTörlés
 2. Nagyon jó lett a leírás és még élvezetes is! :))
  Jókat kuncogtam Dézikén, Nagyon kis szende lett! :)
  Azt hittem bedrótozod a végtagokat, mert olyan jól tudnak pózolni. A száját is még tanulmányoznom kell...
  Én beállnék a sorba a szabásmintáért, hátha rá tudom venni magam, hogy varrjak egy ilyen kis csodát, persze az enyém még csak nekem lenne csoda, mert biztos sok hiba lenne benne, de tudod, mint a magyar narancs...
  A sok minden közt az egyik, amitől ilyen élő, az bizony a szem. Ha rendelsz legközelebb, betársulhatnék hozzád? (Nekem nem kell sok, és nem is tudom, hogy kell rendelni az etsy-ről)

  VálaszTörlés
 3. Ja! És hova lett a szívecske? :)

  VálaszTörlés
 4. Annyira édes! És az a masni a buksiján..... Tündéri!
  És a Katica is nagyon jópofa lett!

  VálaszTörlés
 5. Kösziiii! Ez nagyon tetszett! És ez a békanő a hasadban... csúcs!
  A lógó nyelvet csak azért kérdeztem, mert nálunk az úgy megy... lányom is meg én is valahogy annyira belemerülünk abba, amit éppen csinálunk, hogy először tökhülye fejet vágunk, a szánk környéke valahogy elhagyja magát, izomtónus nuku, és akkor egyszercsak kilóg a nyelv hegye... ezen a férjem hatalmasakat tud mulatni, de nem szólna...

  VálaszTörlés
 6. BruErika!Hát a csókos szája lett a szívecskéből!!!

  KisErika!Értettem én a kérdésedet, de én ugye kívülről nem látom magam amikor átszellemülten dolgozom, na és persze olyankor más sem lát, mert csak akkor tudok átszellemülni, ha egyedül vagyok. Így aztán örök rejtély marad, hogy izomtónuslazaság előáll-e nálam. Én csak feltételezem, hogy azért akadhat olyan helyzet. De ezt csak halkan jegyeztem meg, mert ha igen, akkor az titok. :)))

  VálaszTörlés
 7. Nagyon helyes pofa lett! :))))) Csini! És köszi, hogy megmutattad, hogyan készülnek a tündéri figuráid! :)

  VálaszTörlés
 8. Detti! Örülök, hogy tetszik ez a hármasfogatom is. Most aztán csöppet sem vagyok összezavarodva, hogy mit is készítsek Neked a nyereményed gyanánt... :) De nagyon rajta vagyok az ügyön!

  VálaszTörlés
 9. Ja! BruErika! Nem kell drót a pózolásokhoz, csak egy nagy adag lazaság. Persze voltak már "drótos tótok", de azok nem ölelni való figurák. Na de ez! Én úúútálom a békákat de ezt a szőrös csajszit még én is megölelném. És akkor a drót nyomna. :)

  VálaszTörlés
 10. Barbi! Köszönöm én is, hogy megnézted. Az az igazság, hogy a "népakarat" -na jó, pár csajszi a blogokból- döntött úgy, hogy megmutattam. Én tényleg nem gondolom, hogy bármi különleges technikám lenne. De azért az annyira jólesett, hogy akik kérték ezt a leírást, valószínűleg azt feltételezték, hogy van valami titok.
  De tényleg nincs.

  VálaszTörlés
 11. Judit!
  Kitaláltam Neked valamit. Nyomtasd ki az én anyagos szekrényes képemet egy kicsit nagyobban, és tedd oda, ahová elképzeled a sajátodat, és sóhajtozz nagyokat. Különösen akkor, amikor a családfő arra jár! Hátha veszi majd a lapot. :)
  A béka elkészítése szerintem menne Neked is simán. Nagyon simán. Mondjuk az biztos segítene, ha a huncutzsiványokat leszedálnád egy pár órára, de én nem gondolom, hogy az én figuráim elkészítése komolyabb kihívás lenne, mint a Tieidé. Ja és egyáltalán nem csalóka a dolog, tényleg ilyen egyszerű!!!

  VálaszTörlés
 12. Nagyon lökött egy békalány lett, nagyon jópofa! :) Nekem az orra hiányzik egy kicsit, de mivel senki más nem hiányolta, ez csak az én beütésem lehet. :) A leírás nekem kb. kínai, ehhez én antitalentum vagyok. :) Vagyis te nagyon jól leírtad, de én sosem tudnám elkészíteni...

  VálaszTörlés
 13. Nagyon köszönöm, hogy bekukkantást engedtél a lénylaborba, nekem is drótgyanús volt eddig ez sok vicces póztudomány. Annyira édes-aranyos ez a hölgyemény is, mint bármelyik teremtményed! Én lennék olyan szemtelen, hogy azt is szeretném tudni, mi a neve ennek a szuperbolyhos alapanyagnak?
  Nagyon micis-simókás a leírás is és érthető.

  VálaszTörlés
 14. Fauna!
  Nem vagy ám egyedül, a férjem is hiányolta az orrocskát. De ő egy kis mellehúsát is elképzelt a szoknya kantárjai közé. :)))

  VálaszTörlés
 15. Princi!
  Ez a szőrös cucc polár anyag, semmi különös neve nincs azt hiszem.

  VálaszTörlés
 16. De jókat kacarásztam! Írnod kellene olyan jó a stílusod! Na és a béka isteni!!!!!!!!!!

  VálaszTörlés
 17. A szekrényed fényképét látva csak annyit tudtam mondani: - Húúúúú, de jó lehet benne turkálni! :o))
  A békalány készítése egyszerűen fantasztikus. Nekem épp az tetszik benne, hogy olyan örömmel készíted, tök lazán. Szerintem ez "jön le" belőle a kész képeket nézve is!
  Én is szeretném elkérni a szabásmintát, remélem egyszer "ellazulok" annyira, hogy belevágjak! :o)
  abilekuckoja@gmail.com - köszi!

  VálaszTörlés
 18. Azt hiszem, hogy minden kérdésemre választ kaptam, és az is kiderült, hogy a végtagokba nincsen drót.Még mindíg csak ámulok!

  VálaszTörlés
 19. Egyszerűen imádom!Annyira édes. Köszönöm a leírást, és hogy egyáltalán bevezettél a titkaidba, nagyon élvezetes volt:-) Én is beállnék a minta sorba, ha nem gond.

  VálaszTörlés
 20. Az előbb, írtam, kérdeztem, mégsem fogadott be a blog.Próba most, holnap írok megint.

  VálaszTörlés
 21. No szóval: tegnap úgy gondoltam -és ma is persze- hogy milyen klassz, hogy szántál plussz energiát a munkálatok lefotózására. Engem már az is kimerítene, ha ilyen állatkát össze kellene állítanom. Azt meg, hogy ennyire gyors vagy, nem is érem fel ésszel. Nekem a békuc fiúnak jobban bejönne egy fürdőgatyában, az én ízlésemnek kicsit sok Dézin a rózsaszín mellékes, nekem elvonja a figyelmet a békaságról. Elmondod egy igen kezdő varrónak, miben más a Gral cérna?
  Gratula:-)))!!!

  VálaszTörlés
 22. Hűűű, Én mindig annyira kiváncsi voltam hogy csináloda teremtményeidet.Nagyon klassz hogy leírtad...csak olvasat,vigyorogtam és irigykedtem...Én is elfogadnám a szekrényedet...nagyon klassz lehet ha ennyi alapanyagod van...juj, a szem készítését eddig az életben nem tudtam elképzelni...de így hogy megmutattad nem is olyan bonyolult.
  Én is szívesen fogadnám a szabásmintát ha még lehetséges...
  negrau@mailbox.hu a címem.Kösziiiiiiii :-D

  VálaszTörlés
 23. Kedves Mici!
  Gyönyörűeket varrsz,nagyon kedvesek az állatkáid!
  Én eddig csak babákat varrtam a gyerekeimnek,de nagyon szeretnék a kicsi lányomnak egy egeret varrni. Ha lehet,kérnék én is egy alap szabásmintát tőled! És még egy kérdés: hogyan készül a bokájuknál és a csuklójuknál lévő "karkötő"szerű hurka? Ezt a töltés előtt varrod meg?
  Előre is köszönöm a válaszodat!
  címem: 66moha@gmail.com

  VálaszTörlés