2009. március 23., hétfő

Adószám igénylés menete zanzásítva

Na akkor még egyszer az egyéni adószámról. Kiváltása 10 perc, onnan számítva, hogy a sorszámodat hívták. Kérned a 09T101-es nyomtatványon kell, és a szakmakód rovatba a 900306-os számot kell beírnod, aminek megnevezése Képző- és iparművészeti tevékenység (kivéve termék-előállítás).
Ezek után vásárolsz egy számlatömböt (ehhez nálad kell legyen az adószámod, és a személyi igazolványod!), és egy egyszerű kockás füzetet. Utóbbiban vezeted majd a kiadásaidat és a bevételeidet. A számláidat 5 évig megőrzöd, az adóbevallásodban pedig feltünteted a költségeidet és a bevételeidet, illetve annak különbözetét, ami így akár nulla is lehet.

GYED-en lévők járjanak utána a saját OEP kirendeltségükön!!! Elvileg lehetséges, hogy GYED mellett végezzétek ezt a munkát. Sajnos azonban az a helyzet, hogy ezt minden kirendeltség másképp értelmezheti. Az, akivel én beszéltem, azt mondta, hogy lehetséges. Elsősorban azonban ezt munkajogi szakemberrel kell megbeszélni. Olyannal, aki felelősséget vállalva ki tudja jelenteni a tutit!
Aki GYED ellátásban részesül lehet vállalkozó másodállásban, és lehet egyéni adószáma, és tarthat alkalmazottat, az a lényeg, hogy a kétkezi munkát ne ő végezze. Ez is egy alternatíva. Vagy valamelyik családtag váltja ki az egyéni adószámot.

21 megjegyzés:

 1. Ez szuper. Így akkor lehet eladni most már webáruházakban vagy saját honlapon hivatalosan? Azt hogy kell érteni, hogy kivéve termék-előállítás? Itt nem az a lényeg, hogy előállít valaki egy terméket a megvásárol anyagaiból, fonalaiból stb? és azt adja el? Vagy valamit nem jól értek?

  VálaszTörlés
 2. Arról senki se nagyon ír, hogy ha az így szerzett kereseted meghaladja a minimálbér 30%-át, akkor járulékokat is kell fizetni :( Ennyire nem egyszerű a kockásfüzet dolog...

  VálaszTörlés
 3. Képző- és iparművészeti tevékenység (kivéve termék-előállítás): ezt se igazán értem: mi itt terméket állítunk elő, nem?

  VálaszTörlés
 4. A termék-előállítás az APEH fogalmai szerint a nagy tételt jelenti. Többször is nyomatékosan rákérdeztem, hogy mivel én vagyok az előállító, ugye azért mégis ez az a kód ami rám vonatkozik? A válasz egyértelműen az volt, hogy termék-előállítást ipari mennyiségben lehet végezni, amire én fizikailag képtelen vagyok, tehát a kivétel rám nem vonatkozik!

  VálaszTörlés
 5. Helen! Én rendelkezem főállással, és természetesen javasolom mindenkinek, hogy ezt főállás mellett csinálja, hiszen akkor ezután a tevékenység után nem kell járulékot fizetned!

  VálaszTörlés
 6. Én is javaslom magamnak, hogy legyen főállásom ;) :D

  VálaszTörlés
 7. Szerintem mielőtt bárki bármihez kezd, keressen fel egy könyvelőt vagy nem tudom már én sem, hogy ki ért ezekhez, mondja el, hogy jeleleg milyen a státusza (de szépen fogalmaztam) és ehhez találja meg a legmegfelelőbb adózási formát. Lehet valaki gyesen, gyeden, rokkantnyugdíjas, nyugdíjas, vállakozó meg nem vállalkozó meg munkanélküli meg főállásos meg nem tudom én már, hogy mik vannak. Ezektől függően más-más szabályok vonatkoznak mindenre.

  VálaszTörlés
 8. Magánszemélyként az adóbevallási útmutató 11-12. oldalán találsz leírást. Nem kell hozzá könyvelő, szerintem egyértelmű. Én magam a tételes költségelszámolást javasolom, ehhez kell a kockás füzet.
  Ezt most magam is átolvastam, és az 50%-os szabályt nem látom, viszont valahol ezt hallottam, vagy olvastam. Az útmutató szerint beírod az összes bevételedet, az összes költségedet, és a kettő különbözetét. Így akár az lehet nulla is. Ezt már át is írtam a bejegyzésemben, ez a jó változat.

  VálaszTörlés
 9. Az adóbevallásban a meglévő jövedelmeid bekerülnek a megfelelő helyeikre, ez az önálló tevékenységből származó meg a 9. sorba, a végén a 24. sorban összegzed az összes jövedelmedet. Ez lesz az adóalapod. Ha az önálló tevékenységed nulla, akkor nincs mivel növelned az adóalapodat.
  GYES, GYET, nyugdíj, roikkant nyugdíj, heti 36 vórát meghaladó munkaviszony, stb. mellett egyaránt végezhető. A GYED mellett elvileg nem, de ennek jogi értelmezésére kíváncsi lennék. Ha valaki jártas benne, vagy van jártas ismerőse, akkor örülnék, ha megosztaná velünk a dolgot.

  VálaszTörlés
 10. Elég kaotikus ez a helyzet ránk nézve. Nekem ugyan nem kell külön adószám, mert a mi tevékenységünkbe ez is benne van. Sajnálom a lányokat, hogy ezt a kevés pénzt is sajnálja az állam, hiszen nem töménytelen mennyiség az amit szeretnének eladni, egy kis pluszhoz jutni.

  VálaszTörlés
 11. Igazából csak a GYED-en lévőket kell sajnálni, mert ők azok, akik még ezzel a lehetőséggel sem élhetnek, viszont a sok menetrendszerű taposómalomszerű napokat kiszínezhetné ez a tevékenység.
  Egyébként nem olyan bonyolult ez az egész, csak szomorú, hogy ezeket az ici-pici bevételkéket is megnyirbálják ott fönt, közben a nagy halak vígan lubickolhatnak a milliárdos csalásaikkal. A szerencsétlen pórnéptől meg egy nyomorult hobbit is sajnálnak.

  VálaszTörlés
 12. Köszi. Legalább már tudom mit kellett volna válaszolnom tevékenységi kör bővítésnél. :))))

  VálaszTörlés
 13. Szerintem már annak is örülnénk, ha a hobbink eltartaná magát :))
  Nem tudom, az 50 %-ot valahol hivatalosan olvastam. És azt is hallottam, hogy rendszeres tevékenységet nem lehet ezzel végezni, és a webes bolt annak számít. Erről nem mondtak valamit ?
  Te szegény, de rád ugrottunk :))

  VálaszTörlés
 14. Szia Mici!

  Te egy hős vagy, és szupergyors, hogy már el is intézted. Én meg malmozhatok( na jó inkább horgolok azért:) itthon a GYED végéig. Azért rossz jogásznak lenni ilyenkor mert még látod/ érted is a hibákat a rendszerben.

  A webbolt kapcsán azért a rendszerességen csak nevetni tudok. Már az is baj, ha vásárolnak?

  A könyvelő ismerősök mindegyike vakarja a fejét.

  Sajna sem az OEP sem az APEH állásfoglalása nem köti meg az ellenőrök kezét:(

  VálaszTörlés
 15. Gina!
  Tényleg van valami 50%-os dolog az adózási útmutatóban, ha jól emlékszem a 11. oldalon, de az valami autóvásárlás... szóval nem erre vonatkozik. Tehát elvileg eltarthatja a hobbidat ez a dolog, hiszen nem kell mindent eladnod, amihez anyagot veszel, viszont az anyagvásárlást el tudod számolni költségként. Lényegében eddig is költöttél anyagra, ha kiváltod az adószámodat, akkor ezután egy keveset visszaforgathatsz belőle, ha eladsz néhány terméket. Én is gyakran jártam úgy, hogy gyerekemnek vettem anyagot valamihez, de meg kellett venni a hossza miatt x cm-t, és a fele megmaradt. Így gyűlt össze egy tonna anyag a szekrényeimben. Na ha ez másokkal is így van, akkor legalább megvan a helye a maradék anyagoknak.
  Rendszeres tevékenység. Hogy érted? Végül is rendszeres a havi egy termék gyártása, és eladása, de a napi egyé is. Szerintem a mennyiség korlátozható. Azt viszont egészen egyszerűen a fizikai képességeink teszik meg mindenféle jogszabály helyett.
  Viszont a webes bolt az egészen más. Annak a szakmakódja is más. Ez, amiről beszélgetés folyik a Meska bolt kapcsán sokkal inkább az alkotó tevékenységet fedi le.
  Örülök, hogy rám ugrottatok. Komolyan jó érzés, hogy érdekel bárkit is, amit én ide leirkálok!
  Köszönöm!

  VálaszTörlés
 16. Szia Vera!
  Örülök, hogy újra itt vagy!
  Igen, én is úgy vettem észre, hogy az tök mindegy, hogy az én tanácsadóm hogyan értelmezi a jogszabályokat, ha az ellenőr akibe belebotlom az teljesen másképp. Abban viszont bizonyos vagyok, hogy az adószám kikérésével, és a számlák kiállításával én megteszek mindent, ami tőlem, laikustól elvárható. Ha ennek ellenére valaki mégis azt gondolja, hogy rajtam veri el a világ összes bűnét, hát tegye, de nem mondok le a szórakozásomról. Slussz-passz.
  Amúgy a fejvakarásról csak annyit, hogy az APEH-os kedves úriember másból sem állt, mint fejvakarásból. Na meg telefonálásból. Ja, és a KSH-nál, ahová szakmakód ügyében telefonáltam, éreztem a vibrálást, hogy valami olyasmire kérdeztem rá, ami nincs a világon. És akkor azt éreztem, hogy akár a legkisebb gyermekemet is oda lehetne ültetni, mert ezt ő is tudja. Bár neki legalább van beszélőkéje, és elszórakoztatna bárkit.

  VálaszTörlés
 17. Mi holnap megyünk a hivatalba, kíváncsi leszek, mit mondanak, majd mesélek :o)

  VálaszTörlés
 18. Én úgy tudom gyed mellett nem lehet semmit csinálni. Egy könyvelőt kérdeztem meg, de amint lejár, gyes mellett, lehet, ahogy írtad.
  Nekem is főállás mellett van egy egyéni vállalkozóim, még baba előtt csináltam, de egészen mást. Most úgy látom teáor számmal kell bővíteni, ezt (köszi!)és amint lejár a gyed, folytathatom. A járulákos vackokat nem tudom ezt is majd megkérdezem.

  VálaszTörlés
 19. Sziasztok!
  Idézném a törvényt: gyed mellett - kivéve a szerzői díjas tevékenységet - semmiféle munkavégzésre nincsen lehetőség.
  Gyes mellett otthon bármennyit lehet dolgozni.
  Persze, hogy az alkotásaitokat el tudjátok adni. Magánszemélyes adószámra van szükség. A TEOÁR számot amit irtatok az jó. A termék előállítás azt jelenti hogy egy termékből több azonos darabot állítasz elő. Itt minden kész termék más ezt figyelmen kívül lehet hagyni.
  Mivel tényleg minden embernél más a jogviszony és a lehetősége ezért ha valakinek van valami egyedi kérése keressen meg mailban és részletesebb választ írok.
  drea1104 kukac gmail.com

  VálaszTörlés
 20. Sziasztok!

  Nemrég igényeltem egy adószámot ehhez a bizonyos képző-és iparművészeti tevékenységhez, de számomra nem tiszta pár dolog ezzel kapcsolatban

  -ha jól értelmeztem akkor főállás mellett az ember adómentességet kérhet alanyi jogon 5 millió ft bevételig/év
  -tehát a termékedre nem kell áfát felszámolni?
  - és ha ez így van akkor hogyan adhat az illető számlát hiszen áfát nem kell befizetnie?
  -nemcsak nyugtát adhat az illető?
  Válaszotokat előre is köszönöm

  Sziszi

  VálaszTörlés
 21. Sziszi!
  Az alanyi adómentesség arra vonatkozik, hogy ugyan Te adhatsz számlát, de abból a vásárló nem igényelheti vissza, nem írhatja le az áfa-tartalmat, de a számlán fel kell tüntetni, hogy az áru 20% áfát tartalmaz. Áfát nem kell befizetned, mert a vásárló sem fogja visszaigényelni, tehát ez csak formalitás.

  VálaszTörlés